Zákaz heren schválil Hodonín 6. prosince 2016. Nijak se přitom ale nedotknul kasin, která fungují dál. Svobodní v tom vidí zvýhodňování některých podnikatelů na úkor jiných.

Vyhláška byla navíc přijata jen díky hlasu Františka Novotného (64, Změna). „Jako majitel nemovitosti, v níž je provozováno kasino, měl podle zákona nahlásit střet zájmů. Koalice tak prosadila svou likvidační vyhlášku díky hlasu člověka, který vůbec hlasovat neměl,“ upozorňují zastupitelé za Svobodné Petr Buráň (30) a Terézia Mlýnková Išková (27).

Chybu chce napravit
Novotný jim dává za pravdu. „Svou chybu jsem si uvědomil a poslal jsem na ministerstvo dotaz, jestli můžu hlasování dodatečně změnit. Řekli mi, že ne. Vítám proto hlasování o zrušení vyhlášky, které podpořím. Domnívám se, že zákon vše dostatečně řeší a vyhlášky není potřeba,“ uvedl Novotný.

„Vyhláška je diskriminační a zabraňuje volné hospodářské soutěži. Nese s sebou likvidaci části podnikatelů a příjmů pro pronajímatele nemovitostí, kde jsou herny provozovány. Kvůli zákazu heren přijde v Hodoníně víc než 150 lidí o práci a městská kasa výhledově zchudne o 40 milionů korun,“ zdůraznila Išková.

Další zastupitelé se k návrhu Svobodných zatím nechtějí moc vyjadřovat. Pouze komunisté a lidovci jasně hlásají, že jsou pro regulaci hazardu. V 31členném zastupitelstvu Hodonína je ale hned 8 stran a hnutí a navíc 7 nezařazených zastupitelů. V případě hazardu navíc nejde rozlišit, kdo je z koalice a kdo z opozice. Nové rozhodování se uskuteční 28. února.