Smogoová situace platí od pondělního dopoledne do odvolání. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Radnice minulý týden schválila návrh, že v době smogu by měla být veřejná městská doprava zadarmo. Na schvalování si vzala 14 dní. Vzhledem k tomu, že smog znovu udeřil, zastupitelé se rozhodli návrh popohnat a možná ho schválí už v úterý dopoledne. „Dohodli jsme se, že už úterní ranní rada města bude městskou hromadnou dopravu zdarma po dobu smogové situace projednávat, je na debatě, od které hodiny by mohlo opatření začít platit,“ řekl náměstek primátora Martin Ander.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu platí smogová situace i ve Zlínském a Olomouckém kraji a také v části Moravskoslezského kraje.

„Situace ohledně ovzduší v Brně je nyní skoro na všech stanicích stejná, všechny měří vysoké koncentrace prachu. Je to důsledek dálkového transportu znečištění, které už o víkendu putovalo z Polska a Moravskoslezského kraje na Zlínsko a Olomoucko a postupně se přesouvá stále níž. Je tím zatížený i zbytek Jihomoravského kraje, ale uvidíme, zda se bude vyhlašovat i pro Jihomoravský kraj,“ řekl Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a jen krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.

Hromadná doprava by mohla být v Brně kvůli smogové situaci zdarma už v úterý. Projednávání návrhu radní urychlili, schvalovat ho budou v úterý ráno.

Fotogalerie
5 fotografií