Výstava je složená z informačních panelů, fotografií, a prohlédnout si lze i funkční inkubátor. V rámci jejího slavnostního zahájení se s příběhem svých přátel svěřil náměstek primátora města Brna Petr Hladík. „Kamarádům se v sedmém měsíci narodila nedonošená dvojčata, a musela zůstat několik týdnů v inkubátoru,“ vyprávěl náměstek.

Hladíkovi přátelé řešili dilema. Teprve dvouletá holčička na ně čekala doma. „Spěchali za ní, ale zároveň chtěli trávit čas se svými právě narozenými dětmi. Bylo to těžké,“ svěřil se náměstek brněnského primátora. Takové volby stojí před řadou rodičů. Jenom v České republice se ročně narodí přes 9 000 miminek, jejichž příchod na svět provází komplikace.

„Neonatologické oddělení brněnské Fakultní nemocnice, které se péčí o novorozence zabývá, ročně ošetří okolo 700 předčasně narozených dětí,“ potvrdil ředitel brněnské Fakultní nemocnice Roman Kraus. Dodal, že medicína je v současné době už na tak vysoké úrovni, že dokáže zachránit i několikasetgramové miminko.

Video
Video se připravuje ...

Výstava předčasně narození Markéta Malá

„Daří se zachraňovat i plody narozené o váze 400 až 600 gramů, ale není to jednoduché. Asi třetina tak malých dětí zemře a další třetina má zdravotní problémy,“ řekl primář neonatologického oddělení Ivo Borek. Výrazně lepší statistiky mají miminka s váhou nad jeden kilogram. 

Jaký příběh z dlouholeté doktorské praxe utkvěl primáři nejvíce v paměti? „Když jsem byl ještě mladý lékař na jednotce intenzivní péče, měli jsme nezralé miminko ve vážném stavu. Jeho život byl několik dní ohrožen. Nastalo hodně komplikací, ale podařilo se nám dítě zachránit,“ vzpomíná lékař.

Šťastný příběh měl bohužel i svou velmi smutnou stránku. „Rodina přestala chodit na kontroly a já jsem se dozvěděl, že děťátko je v pořádku, ale zemřela jeho maminka. Případ ve mně zanechal velký dojem, vypovídá o zranitelnosti života,“ svěřil se primář. Výstava by se měla konat do konce prosince. 

Fotogalerie
8 fotografií