Dopravní podnik také poprvé ukáže renovovanou tramvaj Tatra T2 a vlečný vůz původem z roku 1926 z Ringhofferovy továrny. „Poprvé jsme ve spolupráci s Českými drahami připravili speciální vlak vedený parní lokomotivou zvanou skaličák, který bude jezdit přes den z Králova Pole na výstaviště. Zastaví ještě na Lesné a v Židenicích, projede dolním nádražím a napojí se na vlečku po ulici Poříčí na výstaviště,“ popsal trasu mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík.

Parní lokomotiva pojede v čele směrem na výstaviště, opačným směrem pojede v čele motorová muzejní lokomotiva. Pokud se organizátorům podaří vše domluvit, jak plánují, měli by mít fotografové příležitost zachytit na Poříčí parní vlak společně s parní tramvají Caroline, která bývá ozdobou nostalgických jízd v ulicích Brna. Po vlečce už několik let žádný vlak nejel, protože výstaviště ji nevyužívá a železniční technika se už na strojírenském veletrhu delší dobu nevystavuje.

Fanoušci MHD se mohou těšit na tradiční vozy Technického muzea v Brně a dopravního podniku, novinkou je tramvaj T2 původně z roku 1958. Její renovaci do původní podoby dokončil dopravní podnik teprve letos. Jde o typ tramvaje, který v Brně dojezdil koncem 90. let minulého století.

Přibližně od 11:30 do 19:30 bude v provozu pět zvláštních linek. Tři trasy historických vozidel MHD budou vedeny k trolejbusové vozovně Komín, která bude od 12 do 18 hodin přístupná v rámci Dne otevřených dveří. Dvě historické linky obslouží přímo areál brněnského výstaviště, kde se bude odehrávat doprovodný program přehlídky Ignis Brunensis. Kordis JMK také připravil speciální výlet historickým autobusem v neděli z Brna do jeskyně Výpustek u Křtin. Za 120 korun se lidé svezou autobusem a mohou navštívit jeskyni, kde se skrývá kdysi tajné vojenské pracoviště.

Fotogalerie
3 fotografie