Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejšílenější „kruhák“ v Evropě. Osmiproudý, bez čar a s pravidly naruby

Autor: Tomáš Polák - 
30. dubna 2017
06:47

Kruhový objezd kolem Vítězného oblouku v Paříži je podle některých motoristů nejšílenějším v Evropě. Dokonce i pojišťovny vnímají jeho rizikovost a chovají se k němu s respektem. Většina pojišťoven tak objezd přímo vyjímá z povinného ručení, jiné společnosti pak nabízejí dražší možnost pojistky, která tento dopravní unikát také zahrnuje.

Osmiproudý kruhový objezd, který se někdy stává i objezdem devítiproudým, má celkem 12 možných vjezdů. Na rozdíl od ostatních kruhových objezdů, tady běžná pravidla neplatí. Přednost mají totiž vozy, které na objezd právě přijíždějí. I neznalost tohoto pravidla často vede k nehodám a velkým zácpám přímo na objezdu.

„Poprvé, když jsem vjel na kruhový objezd u Vítězného oblouku, jsem byl naprosto vyděšený. Pak jsem nicméně zjistil, že na skútru je to docela sranda. Z mojí perspektivy je to vlastně poměrně bezpečné místo i kvůli tomu, že chybí viditelné oddělení pruhů,“ popsal svou zkušenost australský turista Greg.

Video  Šílený objezd v Paříži: Osmiproudý, bez čar a s jinými pravidly  - Blesk.cz - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Francouzské pojištění neplatí

Nepřehlednosti dopravní situace na objezdu jsou si moc dobře vědomy francouzské pojišťovací společnosti. Většina z nich dokonce nehradí náklady spojené s nehodami právě na tomto kruhovém objezdu. To je z české perspektivy něco nepředstavitelného.

„Povinné ručení dle zákona č.168/1999 Sb. platí na celém území ČR,“ okomentovala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Její slova potvrdil i kolega z pojišťovny Allianz. „Takové výjimky nemáme. Povinné ručení i havarijní pojištění kryje u Allianz motoristy všude a na všech místech, kde jezdí,“ uvedl mluvčí Václav Balek pro Blesk.cz.

Právě kvůli obřímu kruhovému objezdu se chodci turisté nedostanou k Vítěznému oblouku jinak než podzemní chodbou. Ta spojuje Champs Élysées a Avenue de la Grande Armée, uprostřed ní je východ ke slavné památce. Vítězný oblouk je stavba na počest vítězství Francie v bitvě u Slavkova. Napoleon Bonaparte dal příkaz jej postavit v roce 1806. Budování trvalo dlouhých 30 let. Dnes patří Vítězný oblouk k nejslavnějším památkám Francie.



naidka ( 30. dubna 2017 09:17 )

Jj, kraťasy (nebo Vaškovy trenky) Dášy Havlové.

naidka ( 30. dubna 2017 09:14 )

Osmiproudý kruhák .... ty proudy se snad dají spočítat?

andorea ( 30. dubna 2017 08:20 )

To ještě nic není. Tady zvládnou i po Š napsat "y".

Lektorka ( 30. dubna 2017 07:08 )

 S pojišťovny Allianz? Snad z pojišťovny. A další chyby. Strašný analfabeti dnes mohou dělat redaktory.

Zobrazit celou diskusi