„Každý den lituju, čemu jsem napomáhal. Více než pět let se to snažím odčinit. I tím, že spolupracuji s vyšetřovateli,“ sypal si u soudu popel na hlavu Tomáš Březina.

V kriminále funguje jako chodbař. Navštěvuje jej manželka, otec i oba synové (8 a 16). „Minulý týden jsem byl pochválen,“ pochlubil se. Dosud si odseděl dva roky, může proto požádat o podmínečné propuštění. „Povedu nový život,“ slíbil.

V prospěch Tomáše Březiny podal stížnost ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Zkritizoval jeho zvýšení trestu ze čtyř na šest let vězení.

Právě proto, že spolupracoval. Svědectví Březiny je klíčovým důkazem proti 70 lidem v 30 trestních řízeních. „Bez něj by se chapadla lihové mafie nepodařilo osekat,“ přiznali policisté.

„Napráskal" rodinu výměnou za nižší trest

Tomáš Březina jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci ale trest zvýšil na šest let. Zpřísnění se nelíbilo ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství.

Březina kromě jiného vyšetřovatelům potvrdil černé účetnictví lihových bossů i způsob fungování celého zločineckého spolku. „Umožnil tím podat obžalobu. Usvědčil fakticky nejen svého bratra, ale i otce, švagra nebo švagrovou. Jeho výpovědi proti nim obsahovaly drtivé důkazy,“ uvedl jeho obhájce.

Bez něj by se prý nikdy všechny obchody mafiánů nepodařily objasnit. Česká justice považuje kauzu lihové mafie za významnou a ojedinělou. „Nenahraditelný byl v ní právě spolupracující obviněný. Přísný trest pro něj by mohl mít zásadní vliv na možná svědctví pachatelů v jiných kauzách,“ nastínil advokát Březiny.

Mafiáni připravili stát na daních o miliardy

Škoda na spotřební dani v kauze lihové mafie podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi přímo odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Dovolání Tomáše Březiny vyloučil Nejvyšší soud k samostatnému projednání. V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno osm mužů. Sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, za mřížemi stráví 13 let.