„Nechtějte po mně, abych už odpočíval. Na nohy už sice moc nemůžu, ale hlava mi funguje ještě pořád dobře,“ odpovídá se smíchem na dotazy, jestli se necítí s devíti křížky na krku už unavený.

Nyní se připravuje na vytvoření obecního úřadu a kulturního centra v Moravských Bránicích. „Jsem přesvědčen, že kdo chce dělat, práci si vždy najde,“ je přesvědčený na základě své životní zkušenosti.

Věří, že za svou vitalitu vděčí dlouhodobému sportování. „Dlouhé roky jsem závodně hrával rugby. S otcem jsem chodil hodně po horách a do 65 let jsem hrál tenis,“ upřesnil.

Ruller se účastnil mnoha architektonických soutěží po celém světě. Duchem ale vždy zůstal v Brně. „V Brně jsem se narodil a zůstal jsem mu věrný. Nikdy bych odsud neodešel, i když těch příležitostí bylo opravdu hodně,“ zavzpomínal na dřívější léta.

Jedna ze soutěží zavedla Rullera například do Egypta. „Navrhnul jsem tam stavbu, která měla stejné proporce jako Cheopsova pyramida. V hranách byly zamýšlené výtahy a schodiště, nahoře restaurace a dole muzeum. Investorům se to ale asi zdálo moc odvážné. Ale co, ne všechno v životě vyjde,“ ukázal nadhled nad věcí.

Když se ho zeptáte, která svá díla považuje za svá stěžejní, odpoví vám bez jakéhokoliv zaváhání. „Určitě je to Janáčkovo divadlo. To je pro mne srdeční záležitost. Dodnes tam rád chodím na představení. Když divadlo vznikalo, všude se dělaly jen paneláky. Byla to jediná stavba tohoto typu v republice. Zapomenout ale určitě nechci ani na Rondo. Tyhle dvě stavby jsou pro mne nej,“ přiznal.

Ivan Ruller
Je držitelem Státní ceny - medaile za zásluhy v oblasti umění. Obdržel zlatou medaili VUT, získal ceny Vladimíra Karfíka za pavilon E brněnského výstaviště a za zásadní přínos v urbanismu a architektuře. Obdržel Grand prix Obce architektů za celoživotní dílo.

Postavil např.:
Janáčkovo divadlo (Brno), halu Rondo (Brno), pavilon E brněnského výstaviště (Brno), Divadlo (Zlín), učiliště Slovnaft (Bratislava), Ingstav (Brno), Obřadní síň Brno – Židenice (Brno), Dopravní podnik města Brna v ulici Tábor (Brno), úřad práce (Kroměříž), Magistrát města Olomouc (Olomouc), hala VUT Pod Palackým vrchem (Brno), kulturní dům (Hlinsko). Zajišťoval dostavbu Národního libyjského centra v Tripolisu.

Fotogalerie
12 fotografií