Z velkého předvánočního výzkumu, který se ptal takřka 19 tisíc lidí v 18 státech Evropy vyplývá, že Češi si chtějí sice Vánoce užít, ale letos jsou obzvláště obezřetní, za co utrácí a kolik to stojí.

„Čeští spotřebitelé svá nákupní rozhodnutí zvažují s větší opatrností, přičemž hlavním faktorem se stává cena,“ uvedl Martin tesař ze společnosti Deloitte, která výzkum prováděla. Zatímco loni plánovalo nakupovat dárky ve slevě 13 % Čechů, letos je to už 28 procent! Lidé také přiznali, že pro ně hrají podstatnou roli nejrůznější věrnostní programy a benefity obchodníků.

Dárky v předstihu

Oproti ostatním Evropanům chtějí mít letos Češi nákupy »z krku« co nejdříve, dárky začínají pořizovat už nyní. Téměř polovina dotázaných má už minimálně jeden. Tradičně nejvíce dárků dostanou děti – v průměru za jejich radost lidé utratí polovinu z vyhrazených peněz a nadělí jim pět dárků. Zajímavé je, že o nákupu na úvěr uvažuje jen jedna třetina dotázaných, ostatní chtějí výdaje pokrýt z naspořených peněz nebo z výplaty.

Dárky Češi budou letos nakupovat hlavně ve slevách
Autor: profimedia.cz

Internet posiluje

I když lidé stále nejčastěji chodí do běžných obchodů, dárky z internetu letos pořídí opět více lidí. „Pro e-shopy se totiž podle průzkumu letos rozhodne 66 % Čechů. Průzkum přitom ukázal, že nakupovat na internetu se chystá i střední a starší generace. Ve skupině 60 až 65 let připouští takovou možnost více než polovina dotázaných,“ uvedl analytik Home Creditu Michal Kozub.

Adventní zájezdy táhnou

Adventní trhy v Rakousku a Německu lákají letos výrazně víc Čechů. Do zahraničí na jednodenní výlet za vánočními nákupy podle odhadů vycestuje až sto tisíc Čechů. Před dvěma lety přitom byl zájem poloviční. Jedna z cestovních agentur už nyní zaznamenala o 27 procent vyšší poptávku o adventní výlety.

Co si přejí Češi od Ježíška?

  • peníze – 47 %
  • knihy – 38 %
  • oblečení a obuv – 34 %
  • notebook či počítač – 33 %
  • kosmetika a parfémy – 27 %
  • chytré telefony – 25 %
  • tablety – 23 %

Vánoce a Slováci

Slováci plánují na vánoční dárky utratit o zhruba čtvrtinu víc než Češi. V průměru tedy přes 7800. Jiná jsou i jejich přání. Pod stromečkem by nejraději ze všeho nalezli knížku (53 % dotázaných), oblečení a obuv (31 %) a peníze jsou na třetím místě. Přeje si je 30 % Slováků.