Kvalitní štípačka totiž umožňuje bezpečné a pohodlné naštípání většího množství i docela tvrdého dřeva.

Jak tedy vybrat tu správnou štípačku dřeva? Hlavním argumentem pro koupi štípačky dřeva je úspora času i fyzických sil. „Za 15 minut byste s kvalitní štípačkou měli bez problémů zpracovat takové množství dřeva, které vám vystačí přibližně na deset dní intenzivního topení,“ vysvětluje František Turek ze společnosti Mountfield.

Podle Turka byste při výběru konkrétního stroje měli brát v úvahu především jeho technická řešení, kvalitu materiálů a zpracování, mobilitu, bezpečnost a celkový komfort při práci.

Hledejte tedy vždy štípačky s celokovovou konstrukcí, které jsou vybaveny funkčními kolečky pro případné přesuny, obouručním úchopem, polohovacím pracovním stolem a variabilním štípacím klínem, který dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrti.“ doporučuje odborník.

Vybírat byste měli u prověřených prodejců, kde nehrozí problémy s kvalitou a spolehlivostí. „Samozřejmostí by měla být možnost vyzkoušet si stroj na štípání dřeva přímo na prodejně. Vodítkem při výběru by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit. Na tuzemském trhu existují štípačky dřeva až se sedmiletou zárukou,“ vysvětluje Turek.