Kolik reproduktorů?

Pokud nejsou reproduktory umístěny správně, zvuk není vyvážený a zvukové efekty přijdou vniveč. Do menších prostor, jako jsou běžné panelové byty, nebo menší obýváky a ložnice se proto vícekanálové zvukové soustavy příliš nehodí.

Řešením je volba systému tvořeného dvěma satelitními reproduktory a reproduktorem pro hluboké tóny (subwooferem). Prostorový efekt tyto přístroje nahrazují digitálně, takže znějí podobně jako byste měli soustavu 5.1 (přední a zadní reproduktory a subwoofer), nebo 7.1 (přední, boční, zadní reproduktory a subwoofer).

Pokud máte dost prostoru a chcete mít doma poctivý prostorový zvuk z vícekanálových reproduktorů, nabízí výrobci systém automatického nastavení, který jedním stisknutím tlačítka nastaví reproduktory podle umístění a rozměrů místnosti.

Kam s reproduktory v malé místnosti?

Přední reproduktory a subwoofer (2.1 – 7.1) – V malých místnostech do 50m2 zní subwoofer nejlépe z rohu místnosti, nebo maximálně 10cm od rohu. Je při tom celkem jedno ze kterého. Reproduktory umístěte tak, aby z pohledu posluchače byly 30 stupňů napravo a nalevo od středu televizoru. Na podlahu zvolte tlustý koberec, který bude pohlcovat nežádoucí odrazy zvuku od stěn. Pomůžou i závěsy na volných stěnách.

Zadní reproduktory (4.1 – 7.1) – U obdélníkové místnosti není nejlepší místo poslechu ve středu místnosti, ale poblíž protější delší stěny. Zadní reproduktory umístěte do zadních rohů místnosti. Hrají tak sice víc zboku než zezadu, ale výsledný zvuk bude lepší a prostorový efekt plnější.

Boční reproduktory (6.1, 7.1) – Oproti výše zmíněným vám přibyly boční reproduktory. Ty můžete umístit tak, aby hrály z boku a zeshora. Zvuk filmu, nebo hudba vás tak obklopí dokonale. Zadní reproduktory v tomto případě patří za posluchače tak, že od středu televizoru svírají úhel 140stupňů na každou stranu a to už v malých prostorech vyčarujete jen těžko.

Pozor na možnosti připojení

Domácí kino může sloužit jako multimediální centrum celé domácnosti, na kterém můžete pouštět hudbu a zvuk ze všech přístrojů ať už je to mobilní telefon, nebo mp3 přehrávač.

Takový přístroj ale musí mít možnost wifi připojení a vstup pro audi příslušenství jako je usb pro iPody nebo mp3 přehrávače, nebo klasický 3,5mm audio konektor pro všechna starší zařízení se sluchátkovým stereo výstupem.

U některých přístrojů může být i problém s připojením zvuku, který nevychází z domácího kina, ale jde do domácího kina třeba z televize. Propojit přístroj s televizí můžete třeba optickým kabelem, nebo prostřednictvím hdmi se zpětným audiosignálem (ARC).

Pro perfektní prostorový zvuk:

Samsung HT-D5500

Samsung HT D5500 - Soustava domácího kina s pěti satelitními reproduktory nabízí vynikající prostorový zvuk oceněný v řadě testů.
Autor: archív firem
Cena: 11000 Kč

Soustava domácího kina s pěti satelitními reproduktory nabízí vynikající prostorový zvuk oceněný v řadě testů. Blu-ray přehrávač přehrává 3D filmy a nabízí i možnost převodu dvourozměrných filmů na třírozměrné. Díky funkcím Smarthub a Allshare můžete pohodlně vyhledávat filmy na internetu i sdílet obsah mezi různými přístroji v domácí síti. Do domácí sítě nebo k internetu se připojíte přes wifi, má usb i hdmi s arc.

Pro malé místnosti:

LG HLX56S

LG HLX56S má omezený prostorový efekt a proto se hodí pouze do malých místností.
Autor: archív firem
Cena: 15000 Kč

Jeden ze zvukově nejlepších systémů domácího kina tvoří satelitní reproduktory, které jsou ukryty v jedné liště s blu-ray přehrávačem a reproduktor pro hluboké tóny, který se k přístroji připojuje bezdrátově. Díky tomu ho můžete umístit kamkoliv a zbytečné kabely vám nenarušují vzhled interiéru. Má omezený prostorový efekt a proto se hodí pouze do malých místností. Přehrávač se díky wifi a aplikaci NetCast dokáže připojit k video serveru YouTube či k fotografickým galeriím na serveru Picasa, nebo propojit s počítači a dalšími zařízeními v domácí síti. Má usb i hdmi s arc.

Pro módní styl:

Samsung HT – D7100

Samsung HT D7100 vypadá jako elegantní stavebnice, kterou můžete umsítit třeba do poličky s knihami.
Autor: archív firem
Cena: 15000 Kč

Přehrávač 3D blue-ray disků vypadá jako hranatá stavebnice z leštěných černých a hliníkových hranolů, kterou si můžete poskládat podle potřeb vašeho interiéru a schovat ji třeba na polici s knihami, nebo ji změnit v plochou desku tenkou jen pár centimetrů. Obsahuje dva kvádry s reproduktory, jeden s přehrávačem a jeden se subwooferem. Pomocí funkce Allshare budete moci bezdrátově synchronizovat váš počítač nebo mobilní telefon s televizí, přenášet obsah nebo sledovat na obrazovce, kdo vám právě volá nebo píše zprávy. Přístroj nabízí převod dvourozměrných fimů do třírozměrných, virtuální prosotrový zvuk i připojení k internetu, nebo domácí síti. Má usb i hdmi s arc.

Pro skrytou eleganci:

Sony do přístroje BDV L600 zabudovalo speciální technologii, která s pomocí malých a lehkých reproduktorů ozvučí celý pokoj
Autor: archív firem
Sony BDV-L600

Cena: 9800 Kč

Minimalistický blue-ray 3D přehrávač se dvěma reproduktory a subwooferem ve tvaru krychle. Sony do přístroje zabudovalo speciální technologii, která s pomocí malých a lehkých reproduktorů ozvučí celý váš pokoj. Technologie S-Force pro Front Surround ohýbá zvukové vlny okolo místnosti a zvuk zní jako prostorový, anižby se odrážel od stěn. Reproduktory jsou přitom dostatečně malé na to, aby šly schovat a prostorový zvuk se tak linul jakoby od nikud. Umožňuje přístup k internetu i propojení s domácí sítí přes wifi, má usb i hdmi s arc.

Fotogalerie
5 fotografií