"Za závažné zjištění testu je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje," stojí v tiskové zprávě časopisu dTest.
Dbejte na hygienu a správnou tepelnou úpravu
"Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. U 15 ze 17 testovaných kuřat se prokázala přítomnost termotolerantních kampylobakterů, které jsou nejčastější příčinou infekčních onemocnění střev z potravin. Průběh je podobný jako u salmonelózy, tedy průjmy, horečky a nevolnost.
Pokud se budete řídit zásadami manipulace se syrovým kuřecím masem, nemusíte se ničeho bát. Důležité je důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.
Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.