V polovině ledna došlo v Německu mezi spotřebiteli k pozdvižení. Testy ekologické organizace BUND odhalily, že kuřecí maso z tamních chovů obsahuje nebezpečné bakterie, které jsou odolné vůči antibiotikům! Bakterie můžou při přenosu na lidi se slabou imunitou způsobit, že jejich organismus nebude reagovat na potřebné léky. To může zapříčinit závažné zdravotní komplikace. Co víc, bakterie s názvem MRSA může u jedinců s narušenou imunitou vyvolat zápal plic nebo otravu krve.
Němci testovali celkem 20 vzorků kuřecího masa prodávaného v řetězcích a supermarketech v Hamburku, Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Norimberku a Stuttgartu. Podle šéfa organizace Huberta Weigera obsahoval každý druhý vzorek zárodky bakterií odolných vůči antibiotikům.
Odkud se bakterie do drůbežího masa vůbec dostaly? S největší pravděpodobností za to můžou chovatelé, kteří antibiotika ve velkém množství přidávají do krmiva.
„Preparáty s antibiotiky se smějí používat při nemoci jen v raných fázích vývoje kuřete. Pokud je v chovu spolu s nakaženými kuřaty i zdravá drůbež, dávají se obvykle antibiotika i jí, aby se předešlo možnému nakažení,“ vysvětluje Josef Duben ze Státní veterinární správy a dodává, že drůbež může být poražena k lidské spotřebě až po uplynutí ochranné lhůty léčivého přípravku tak, aby se zajistilo, že se zbytky antibiotik z organismu zvířete vyplavily a maso už bylo »čisté«.

Co když by ale nepoctiví chovatelé přidávali do krmiv antibiotika i zdravé drůbeži, aby rychle vyrostla a maso mohlo jít na porážku co nejdříve? „Pak by se sami v y - stavovali velkému riziku, drůbeží maso totiž kontrolujeme pravidelně namátkově,“ říká Josef Duben.
Státní veterinární správa vzkazuje: Drůbeží maso klidně jezte
Státní veterinární správa se na základě šokujícího zjištění u našich západních sousedů ihned rozhodla otestovat všechny zásilky kuřecího, krůtího a kachního masa dováženého do Česka právě z Německa.

„Lidé se někdy obávají, že dlouhodobá konzumace masa se zbytky antibiotik se může podepsat na jejich zdraví. To u nás ale není možné. Drůbež tu pravidelně kontrolujeme, takže si troufám tvrdit, že větší riziko přijímání stop antibiotik hrozí například pitím kohoutkové vody,“ shrnuje Josef Duben ze SVSCR.