Poláci k nám posílají nakažená kuřata!

Mrtvá kuřata natěsnaná jedno na druhé. Plovoucí ve špinavé vodě, která se často mění jen jednou za den. Tak tímto nechutným způsobem se často zpracovává kuřecí maso u našich polských sousedů. Tato superlevná kuřata pak nabízejí obchodní retězce v týdenní akci za 30 korun za dva kusy. Loni přitom bylo do Česka dovezeno 80.000 tun polské drůbeže!
Lidé, kteří si v novém roce plní mrazáky a skupují levné potraviny, by měli být opatrní. Polské kuřecí, které je díky nehygienickému zpracování o pár kaček levnější, je totiž může pořádně prohnat. Často totiž obsahuje nebezpečné bakterie salmonely. Zatímco u nás se kuřata mrazí vzduchem, v Polsku, ale i v některých jiných zemích se kuřata mrazí převážně pouze vodou. Často navíc za šokujících podmínek.
"Problém polských kuřat spočívá právě v tom, že jsou většinou chlazena vodou, čímž se jednoduše přenáší nákaza z jednoho těla kuřete na druhé," uvedl pro Blesk.cz Jaroslav Faltýnek z českého výrobního masokombinátu. Mrtvá kuřata totiž plavou v betonových korytech namačkána vedle sebe, přičemž voda sama se mění často jen jednou za den.
A následky nejsou vůbec příjemné. Nakažení salmonelózou se totiž projevuje prudkým průjmovým onemocněním. A strávit několik dní na záchodě se jistě nechce nikomu. Nehledě na to, salmonelóza je smrtelně nebezpečná nemoc.
Posílají to jak na běžícím páse
"V září i říjnu minulého roku jsme zajistili namátkovými kontrolami několik takových zásilek. jednalo se o zhruba pět tun kuřecího masa z Polska," informoval o tom Josef Duben ze Státní veterinární správy.
A podobné zásilky pokračovaly i v listopadu a prosinci. V listopadu a prosinci se podařilo zajistit obsahovala 5184 kilogramů mražených kuřecích prsou.
Podle Faltýnka z českého masokombinátu je jisté, že nakažené kuřecí do země proudí i nadále "Státní veterinární správa může kontrolovat jen namátkově. Nemá šanci vše zachytit. Změnu by přinesla pouze změna nesmyslného unijního nařízení," uvedl pro Blesk.cz.
Zásilky pokračují
Jeho slova potvrzuje i poslední případ. V uplynulých dnech bylo do Polska z Pardubického kraje vráceno více než čtyři a půl tuny kuřecího masa, neboť obsahovalo nadlimitní množství vody," informoval v úterý mluvčí SVS Josef Duben.
Dovozy polské drůbeže, zejména kuřat, do Česka přitom rostou, loni dosáhly téměř polovinu z celkových importů drůbežího do země, které představovaly 80.000 tun.
Vinu nese i Unie
I agrární analytik Petr Havel uvádí, že situaci na trhu zkomplikovala Evropská unie. "Schválila nařízení, kdy všechny státy musí přijmout kuřata z jiné členské země. Pokud by k tomu nařízení nedošlo, mohli bychom maso ze zemí, které při výrobě nepoužívají nejmodernější prostředky odmítat," uvedl Havel.
Evropská unie se podle něho při svých byrokratických nařízeních ráda odvolává na zdraví spotřebitele, toto nařízení jde ale přímo proti němu. Slova potvrzuje i Faltýnek: "My jsme investovali stamiliony do nejmodernějších zařízení, abychom zlepšili kvalitu a díky unii k nám proudí maso vyráběné v zastaralých a zdraví nebezpečných podmínkách."