Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letní horka – nebezpečí pro kardiaky. Jak se chránit?

11. června 2014 | 09:04

Období letních dnů je pro pacienty s onemocněním kardiovaskulárního systému rizikovým časem. I zdravý člověk bojuje s parnem a dusnem, kardiaci jej prožívají ještě hůře. Měli by proto dodržovat několik základních pravidel, aby léto, případně vytouženou dovolenou prožili bez zdravotních excesů.

Nemocné srdce bojuje s letními vedry tak, že zrychlí svou činnost, aby udrželo objem přečerpané krve. Svůj výkon ale dokáže zvýšit jen do určité meze, při jejím dosažení hrozí ischemie nebo až akutní srdeční selhání. Těmto stavům je nutné předcházet, a to dodržováním jednoduchých pravidel.

Žádná vysoká zátěž

Organismus především příliš nezatěžujte: nevhodné jsou adrenalinové sporty, cesty na kole v náročných terénech, ale není ani rozumné strávit horké léto přestavbou domu. Sport je „povolen“, ovšem přiměřený, ideální je běžná turistika, kondiční běhání, plavání, cvičení, rekreační cyklistika.

Pitný režim

K snížení rizika potíží je nutné také dodržovat pitný režim, ideálně střídat ovocné čaje, minerálky, vodu a vyhnout se sladkým limonádám, džusům či energy drinkům. Nevhodná jsou těžká a tučná jídla, stejně nežádoucí je požívání většího množství alkoholu. Lepší je nealkoholické pivo.

Zdánlivé drobnosti

Věnujte pozornost i tomu, co si v horku oblékáte. Tělo by mělo dýchat, volte tak oděvy z lehkých savých a prodyšných materiálů. Přes poledne se vyhýbejte přímému slunci a snažte se, aby bylo tělo ochlazováno (pobyt ve stínu a na místech, kde proudí vzduch, koupání, sprchování, zvlhčování kůže), ale pozor, nikoli nárazově, třeba skokem do studené vody! Takový šok by mohl skončit srdeční zástavou.

Buďte opatrní při cestování automobilem, o to více při jeho řízení. Dělejte pravidelné pauzy, při kterých se protáhněte. Účinná jsou cvičení zejména dolních končetin jako prevence vzniku žilní trombózy.

Ať v létě vyrážíte kamkoli, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem a mějte vždy při sobě své léky.

Autor: Kateřina Matoušová
Video se připravuje ...