Pětina Čechů se do systému veřejných prací odmítá zapojit z osobních důvodů. O něco méně lidí, zhruba každý desátý člověk, pak proto, že taková práce postrádá smysl. A většina lidí by se v případě nezaměstnanosti do veřejných prací zapojila, ale jen pokud za ně dostanou zaplaceno. Zjistil to průzkum portálu Práce.cz.

Pracovat zadarmo? Nikdy!

„Vysoký podíl lidí, kteří za veřejné práce vyžadují plat, není překvapivý. Většina Čechů je v případě nezaměstnanosti a s ní související finanční tísně ochotna pracovat i načerno,“ komentuje výsledky průzkumu Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC. Peníze jsou prostě tou nejlepší motivací k práci. Dvě třetiny lidí ochotných pracovat na veřejně prospěšných pracech jen za finanční odměnu tak není nijak překvapivý. „Veřejné práce bez nároku na odměnu ubírají prostor pro jiný přivýdělek, mnozí v nich proto nevidí žádný smysl,“ dodává analytik Dombrovský.

Za veřejnou práci bude odměna

Pracovat zadarmo ve veřejné službě už brzy nebude nutné. Od února totiž bude nejspíš nastane změna. Přitom ještě před rokem budila hrozba veřejně prospěšné práce ze sna většinu nezaměstnaných.

Pokud byl totiž někdo nezaměstnaný déle než tři měsíce, mohl dostat »Černého Petra« v podobě veřejně prospěšných prací. Za tuto práci nebyla žádná finanční odměna, protože nezaměstnaný pobírá podporu v nezaměstnanosti. Před pár měsíci ale tento systém zrušil Ústavní soud. Podle jeho rozhodnutí je nedobrovolná povinnost veřejně prospěšných prací pro nezaměstnané ponižující.

Tisíce lidí tak veřejnou službu opustily a v současnosti dobrovolně pokračuje už jen asi stovka nezaměstnaných. Aby se nezaměstnaní do veřejné služby vrátili, bude jim za to úřad práce platit. V Interview ČT24 připustil změnu ve veřejné službě Jiří Kubeša, generální ředitel Úřadu práce ČR. „Byla by samozřejmě odměňovaná a teď jenom vyřešit, jestli je to charakter pracovního poměru nebo kvazi pracovního poměru,“ řekl Kubeša.

VÝZVA!

Máte nějaký problém? Nevíte si rady? Chcete se o svůj příběh podělit se čtenáři? Napište nám na adresu: snadnejsi-zivot@blesk.cz