Hledat nové zaměstnance a představovat své firmy budu jak přímo zaměstnavatelé, tak personální agentury. Pro všechny, kdo si hledají práci, je to tedy šance obhlédnout si v reálu přímo konkrétní lidi z konkrétních firem a vyptat se na všechno, co vás bude zajímat.

„Veletrh práce Profesia days je jedinečný v tom, že je určen všem kategoriím zájemců: studentům, pracujícím hledajícím nové příležitosti, nezaměstnaným aktivně hledajícím práci a ohroženým skupinám na trhu práce,“ říká Lucia Burianová ze společnosti Profesia CZ, která veletrh pořádá.

Oslovit studenty vysokých technických a ekonomických škol chce například společnost ČEPS. Podle mluvčí společnosti Evy Vítkové se chce ČEPS na veletrhu zviditelnit a představit jako atraktivní zaměstnavatel.

Nechte se otestovat

Kromě pracovních nabídek nabízí veletrh i nejrůznější přednášky a poradenství. Toho často využívají i lidé, kteří prácí mají, ale přijdou se na veletrh inspirovat nebo dozvědět nové věci.

„Návštěvníci veletrhu dostanou komplexní poradenství v kariéře od hodnocení životopisů, ukázek assessment center a psychodiagnostických testů přes testování IT a jazykových znalostí až po rady, jak na dokonalý make-up či oblečení na pohovor,“ říká Burianová. Zajímavá podle ní může být i poradna pro zdravotně postižené, rodiče na mateřské dovolené nebo pro lidi nad 45 let.

Jak z veletrhu získat maximum

*Připravte se předem

Veletrh má na internetu své stránky. Najdete je na http://www.profesiadays.cz. Podívejte se, jaké firmy tam budou vystavovat, a mrkněte na rozpis přednášek a doprovodný program. Už doma si vyberte, co vás bude zajímat, a zbytečně pak přímo na místě nebudete ztrácet čas.

*Rozmyslete si, jakou práci chcete

Ještě doma si promyslete, jaká práce by vás zajímala a kterou zároveň se svými znalostmi a zkušenostmi zvládnete. Stánky firem, které vás zajímají, navštivte jako první, abyste se zorientovali v nabídce volných pracovních míst.

*Vezměte si s sebou životopis

Nezapomeňte si na veletrh vzít svůj strukturovaný (tedy stručně a v bodech) životopis. Raději si s sebou vezměte více kopií nebo ho mějte i na »flešce«.

*Oběhněte co nejvíc stánků

Čím víc stánků a firem navštívíte a oslovíte, tím větší máte šanci získat práci. Navíc máte jedinečnou možnost zeptat se přímo personalistů z jednotlivých firem, jak zvýšit své šance na práce v jejich podniku.

Kam na veletrh?

Kde: Výstaviště PVA EXPO v Praze Letňanech

Kdy: 19. října od 10 do 19 hodin

20. října od 9 do 16 hodin

Vstupné: Zdarma

10 tipů na zajímavé přednášky

Desítky přednášek na nejrůznější témata budou probíhat po oba dva dny veletrhu na třech místech. Blesk vybral ty nejzajímavější:

*Středa 19. 10.

11:30–12:30 Pohovor naživo (pódium)

14:30–15:30 Výpověď, a co dál? – práva a povinnosti (pódium)

14:00–14:30 Rekvalifikace v masážích (malý sál)

11:30–12:15 Rakousko – život a práce (sál č. 2)

13:45–14:30 Německo – život a práce (sál č. 2)

*Čtvrtek 20. 10.

09:30–10:00 Módní přehlídka – jak se obléct na pohovor (pódium)

10:30–11:00 Jak vyjednávat o platu? (pódium)

13:00–13:30 Jazykové zkoušky, jejich zaměření a uznatelnost (pódium)

13:30–14:30 Jak jednoduše pokazit pohovor (pódium)

13:00–13:30 Pre-employment screening – proč nelhat v životopisu (malý sál)