Pokud jste přišli o zaměstnání, musíte svou situaci řešit hned! Vaše první kroky by hned po ztrátě zaměstnání měly mířit na úřad práce. Pokud si ale myslíte, že jakmile se přihlásíte na úřad práce a vyplníte všechny potřebné formuláře, tak vaše povinnosti končí, mýlíte se. Jako uchazeč o zaměstnání máte sice svá práva (například to na podporu v nezaměstnanosti), ale i své povinnosti. Rozhodně tak nebudete moct sedět doma a čekat, až vám někdo najde práci. Najít si zaměstnání je totiž především vaše povinnost. Blesk proto přináší rady a tipy na to, jak tuto těžkou situaci zvládnout.

Pospíchejte na úřad práce

Hlídejte si termín, kdy po skončení pracovního poměru dorazíte na úřad práce. Pokud se totiž zaregistrujete na úřadu práce do 3 pracovních dnů od skončení pracovního poměru, nebudete se muset starat o placení zdravotního pojištění. Postará se o to za vás úřad práce. Ten vás totiž do evidence uchazečů o zaměstnání zařadí ode dne následujícího po skončení pracovního poměru. Tedy pokud skončí váš pracovní poměr například k 31. 1. 2013 a vy na úřad práce přijdete 4. 2. 2013 (protože 3. února byla neděle), do evidence úřadu práce budete zařazeni už od pátku 1. 2. 2013.

50 tipů, jak dostat peníze od státu
Autor: Blesk
POZOR! Jen dnes - v pondělí 14. ledna - společně s deníkem Blesk získáte speciální příručku: 50 tipů, jak dostat peníze od státu!

Co potřebujete vědět o podpoře

* Na podporu v nezaměstnanosti má nárok jen člověk, který celkem v posledních dvou letech pracoval 12 měsíců (i pokud měl více krátkodobých zaměstnání, měl by součet být 12 měsíců) Podmínkou ale je, že se jednalo o zaměstnání, které zakládalo účast na důchodovém pojištění – tedy že z nich platil zdravotní a sociální pojištění.

* Do odpracované doby při posuzování nároku na podporu se nezapočítává doba strávená v evidenci úřadu práce, ale patří do ní třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně nebo osobní péče o dítě do čtyř let.

* Odejdete sami z práce, kterou vám našel úřad? Půl roku nedostanete od státu podporu a navíc si budete muset sami platit zdravotní pojištění! Stejně dopadnete, pokud s vámi během prvního půl roku práce ukončí zaměstnavatel pracovní poměr kvůli hrubému porušení pracovních povinností.

* Dostali jste výpověď a odstupné? Tak přestože se hned zaregistrujete na úřadu práce, podporu dostanete až později. Její výplata se odsouvá o měsíce, během kterých »žijete z odstupného«. Takže když dostanete výpověď teď v lednu a jako odstupné tři platy, můžete si o podporu sice požádat, ale peníze od státu uvidíte až v květnu. Samotná délka doby, po kterou budete podporu brát, se ale nemění.

Jak vysokou budete brát podporu

* Částka, kterou budete brát, se vypočítává z vašeho průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního zaměstnání. Postupně se ale snižuje:

První dva měsíce - 65 %

Další dva měsíce - 50 %

Po zbývající dobu (liší se podle věku) - 45 %

* Výše podpory není neomezená. Za měsíc je možné dostat maximálně 14 157 Kč. Vyšší částku je možné získat jedině při rekvalifikaci. Tam je maximum 15 866 Kč.

* Pokud ukončíte zaměstnání bez vážného důvodu sami nebo dohodou se zaměstnavatelem, je vaše podpora po celou dobu jen 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku.

Jak dlouho budete brát podporu

Doba, po kterou nezaměstnaný pobírá podporu, se liší podle jeho věku:

* Lidé do 50 let - 5 měsíců

* Lidé od 50 do 55 let - 8 měsíců

* Lidé nad 55 let - 11 měsíců.

Chcete vědět, jak vysokou byste brali podporu v nezaměstnanosti? Podívejte se do fotogalerie pod článkem!

Co se stane, až podporu »vyčerpáte«

Pokud jste si nenašli práci a skončila doba, po kterou jste brali podporu, čekají vás nejspíš chudé časy. Těžkou situaci vám ale stát pomůže řešit pomocí sociálních dávek. Požádat si o ně můžete na úřadu práce, oddělení nepojistných sociálních dávek.

Jaké doklady budete potřebovat

Pokud jdete na úřad práce poprvé, vezměte si s sebou:

* občanský průkaz nebo jiný doklad, kterým prokážete svoji totožnost a místo trvalého pobytu

* doklad o ukončení pracovního poměru nebo doklad o výkonu jiné výdělečné činnosti

* potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a potvrzení o výši průměrného výdělku nebo evidenční list důchodového pojištění

5 nejčastějších otázek a odpovědí

* Ztratil jsem práci. Musím jít na úřad práce?

Ne, nemusíte. Evidence na úřadu práce není povinná. Pokud se ale zaregistrujte jako uchazeč o zaměstnání, nemusíte se starat o placení zdravotního pojištění. Tyto povinnosti za vás převezme stát.

* Jak zjistím, na který úřad práce patřím?

Je to podle místa vašeho trvalého bydliště a na pobočku musíte dojít osobně. Informace o možnostech zaměstnání a volných pracovních místech se ale dozvíte na všech pobočkách úřadů práce.

* Jak často budu muset na úřad práce chodit?

To se dozvíte při osobním jednání s příslušným referentem zaměstnanosti úřadu práce.

* Co mám dělat, když na schůzku s referentem nemůžu přijít?

Pokud z nějakého vážného důvodu nemůžete na schůzku přijít (např nemoc), musíte to příslušnému referentovi osobně nebo písemně oznámit nejpozději do 8 kalendářních dnů po stanoveném termínu.

* Z čeho se mi podpora vypočítává?

Podpora v nezaměstnanosti se vypočítává z vašeho čistého měsíčního výdělku. Má ale svůj strop. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti se odvíjí od 0,58 násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za určité období. Letos je »strop« 14 157 Kč. Víc nedostanete. Pouze když se rekvalifikujete, máte (zase s ohledem na váš minulý výdělek) nárok na maximální částku 15 866 Kč.

Fotogalerie
2 fotografie