* Při převzetí si sKartu ihned podepište.

* Nikomu ji nepůjčujte, ani nedávejte do zástavy.

* Pravidelně si kontrolujte, jestli sKartu máte, i když ji třeba nepoužíváte každý den.

* PIN ke kartě nikomu neříkejte. Nepište si ho ani na kartu nebo na papírek do peněženky.

* Neodpovídejte na telefonáty nebo e-maily, které po vás vyžadují údaje o kartě (číslo karty, platnost nebo PIN). Pokud máte pochybnosti, volejte na nepřetržitou bezplatnou linku kontaktního centra pro sKartu na 800 752 782.

* Při zadávání PIN při výběru peněz z bankomatu nebo při placení v obchodu dbejte na to, aby nikdo neviděl čísla, která vyťukáváte.

* Pokud máte při výběru peněz z bankomatu problémy, nikdy nepřijímejte nabídku cizích lidí na »pomoc«.

* Nikdo nesmí přerušit váš výběr peněz. I když tvrdí, že je pracovník České spořitelny, nevěřte mu a nenechte ho manipulovat se svou kartou.

* Když s kartou platíte v obchodě, prodavačka nesmí s vaší kartou odejít mimo váš dohled. Pokud to udělá, tak si zkontrolujte, jestli vám vrátila vaši kartu.

* Pravidelně si kontrolujte zůstatek na kartě. Kolik peněz vám zbývá, zjistíte v bankomatu České spořitelny po vložení karty a zadání PIN, po přihlášení na internetových stránkách www.skontakt.cz nebo v kontaktním centru pro sKartu na telefonu 800 752 782.

* Pokud najdete na výpisu z účtu platbu nebo jinou peněžní operaci, kterou jste neprovedli, okamžitě ji reklamujte v kontaktním centru pro sKartu na čísle 800 752 782 nebo v kterékoliv pobočce České spořitelny. Pro případné reklamace si schovávejte doklady o zaplacení.

* Chraňte magnetický proužek a čip karty před poškrábáním nebo zmagnetizováním, například mobilním telefonem nebo počítačem. Stačí mít kartu stále v pouzdře, které dostanete spolu s ní.

CHAT S ODBORNÍKEM

Náměstek Generálního ředitele Úřadu práce ČR Martin Žárský
Autor: archiv Blesku
Kdo dostanete sKartu? Kolik jich stát rozdá a kolik to bude stát? Na vše o sKartách se můžete ptát náměstka generálního ředitele Úřadu práce ČR Martina Žárského. Na chatu bude v úterý 11. září od 15. do 16. hodiny. Své dotazy můžete posílat už teď na www.blesk.cz/chat.