Co si vyberete? Pacholík za 6 místo za 13 Kč, ovocný čaj za 10 místo 33 korun a další a další zboží, které nabízí síť obchodů Levné potraviny. Volba je pro mnohé jasná: Cena je základní kritérium. „Nemůžeme obecně říci, že dražší potraviny jsou kvalitnější než ty levnější. V některých případech však mohou být jejich ceny vyšší díky kvalitě použitých surovin či moderním postupům,“ říká odbornice na výživu nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová.

Základním kritériem výběru potravin je datum spotřeby, které je uvedeno buď jako »spotřebujte do« a po tomto datu už se potraviny nemohou prodávat, nebo »minimální trvanlivost«. „Po tomto datu je možné potraviny ještě prodávat, a pokud jsou dodrženy skladovací podmínky, je potravina v pořádku. Nicméně potravina s prošlou dobou minimální trvanlivosti musí být řádně označena,“ vysvětluje Boháčová

Při výběru potravin bychom se měli řídit zejména individuálními potřebami každého z nás a vybírat potraviny s ohledem na složení. Dobré je tedy vybírat takové, na kterých se dozvíme co nejvíce informací, a to nejen o složení, ale například i o výživových hodnotách. Ty pak můžeme dobře do svého jídelníčku zahrnout tak, aby byl co nejpestřejší, vyvážený a přihlížel k našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu.

„Pomoci mohou i jednoduchá značení, jako je GDA, které uvádí nutriční hodnoty na jednu porci potraviny. To je informace také důležitá, protože výživové hodnoty jsou často uváděny na 100 g potraviny a jedna porce se od tohoto množství může velice výrazně lišit,“ upozorňuje Boháčová.

 

Jak jsou potraviny značeny?

Každá potravina musí být čitelně označena datem použitelnosti. To se dělí na:

Datum spotřeby – Po jejím uplynutí se výrobek už dál nesmí prodávat, potravina může být zdravotně závadná. Dbát na dobu spotřeby byste měli hlavně při nákupu mléčných a masných výrobků.

Doba minimální trvanlivosti – Po jejím uplynutí potravina není závadná, ale může mít například změněnou chuť. Prodejce musí zákazníka na takové zboží upozornit, neručí ale za jeho kvalitu.

Po uplynutí minimální trvanlivosti se nejvíc kupují sušenky, čokolády, čaje, instatní polévky, konzervy a ovocné koncentrované džusy.

Fotogalerie
5 fotografií