Kapalina do ostřikovačů patří v tomto období k nejčastějším věcem nakupovaným motoristy. Seženete ji nejen u čerpacích stanic či v prodejnách autodílů, ale za vůbec nejnižší cenu i v supermarketech. Vyrazili jsme do terénu a na různých místech republiky nakoupili devět druhů s hodnotou –20°C na obalu. A nechali jsme si je otestovat v laboratořích SGS. V největší certifikační společnosti, pod niž dnes patří i bývalý Ústav paliv a maziv.

Mrazuvzdornost zajišťuje alkohol

U nemrznoucích směsí je nejdůležitější, aby tekla i v mrazech. Toho bývá dosaženo alkoholem, který zároveň účinně odmašťuje a výborně myje. Největší spotřeba zimních směsí do ostřikovačů paradoxně nebývá při tuhých mrazech, ale v teplotách kolem nuly, kdy sníh taje a ostatní auta vám posílají slanou břečku na čelní sklo.

Tak na co -20°C? Pokud přes noc kapalina v nádržce, ale třeba i hadičkách a tryskách zmrzne, přes den již neroztaje. A také za jízdy na právě ostříknutém skle bývá teplota citelně nižší, než je teplota okolí. A jelikož se líh vypaří rychleji než voda, již při teplotách kolem minus deseti se na čelním skle objeví krátce po ostříknutí bílý povlak ledu.

Tvrdost vody

Hospodyňky vědí, že v měkké vodě bez minerálů se lépe pere a podobné je to s omýváním čelního skla. Na skle vznikají kvůli kamínkům či prachu mikroskopické trhliny, do nichž se voda vpíjí. A když se v nich usadí vodní kámen, je za čas výsledkem sklo, přes nějž je zejména v protisvětle velmi špatně vidět. Minerály, nejčastěji vápník a hořčík, se usazují i v čerpadle, hadičkách a ústích trysek, které pak po čase hůře rozprašují.

Složení směsi

Aby nezamrzla do –20 ºC, musí směs do ostřikovačů obsahovat kolem třiceti procent alkoholu. Samotné mrazuvzdornosti nevadí, když je to jiný alkohol než líh. Metanol je však jedovatý a kapalina jej obsahující musí plnit zvláštní legislativní podmínky, vyšší alkoholy včele s isopropanolem zase nevábně páchnou.

Etanol = líh

Pro použití v alkoholických nápojích je zatížen velmi vysokou spotřební daní 285 Kč na litr. Je jasné, že koupě technického lihu za 20 Kč/l, odstranění denaturačního činidla a prodej za ceny běžné u alkoholických nápojů, aniž by byla odvedena daň, je jedním z nejvýnosnějších oborů organizovaného zločinu.

Škodí i výpary metanolu

Je to vysoce toxická látka, která do roku 2010 pro výrobu směsí do ostřikovačů prakticky nepřicházela v úvahu. Nyní je při dodržování určitých bezpečnostních pravidel povolena. Metanol se ale do organismu může dostat nejen ústy, ale i přes kůži a plíce. Hned pod čelním sklem přitom bývá u dnešních aut vstup vzduchu do topení a klimatizace a při použití ostřikovače bývají výpary z něj uvnitř vozu běžně cítit. Rozhodně ne všechny vozy si umí ve chvíli, kdy používáte ostřikovač, automaticky přepnout na vnitřní cirkulaci.

Isopropanol pěkně zapáchá

V lihařské terminologii se mu říká přiboudlina a při výrobě pálenky zase úkapy a dokapy. Je to odpadní alkohol, který se pro nevyhovující chuť, zápach a možnou toxicitu vylévá a z mnoha zdrojů ho lze koupit velice levně. Jakmile se ale na skle zahřeje a začne vypařovat, umí páchnout nesmírně odpudivým způsobem. Zhruba jako hnijící maso. Že si hned tři výrobci v našem testu dovolí polovinu lihu nahradit odpadním alkoholem, to pro nás bylo největším překvapením testu!

Etylenglykol je rychlejší než voda

Po nastříkání na sklo se líh vypařuje citelně rychleji než voda, takže hrozí opakované zamrzání. Vypařování lihu zpomaluje právě etylenglykol. Jeho přídavek tak prospívá schopnosti kapaliny udržovat sklo bez námrazy. Když je ho v kapalině moc, zanechává na povrchu mastné šmouhy.

Jak dopadlo testování nemrznoucích směsí, se podívejte do fotogalerie pod článkem!

Závěr: Vyplatí se připlatit si

Férová cena, za niž vám ještě někdo může prodat kvalitní kapalinu z měkké vody a opravdového lihu, začíná zhruba na 30 Kč za litr – to když koupíte větší, třeba pětilitrové balení.

Kapaliny ze supermarketů přitom bývají levnější, ale všechny tři, které jsme pro náš test zakoupili, byly vyrobeny z odpadního lihu s páchnoucí přiboudlinou. Dvě ze supermarketových směsí byly navíc z tvrdé »kohoutkové« vody, která časem citelně zhoršuje průsvitnost čelního skla. A zatímco sítě čerpacích stanic většinou odmítají směsi do ostřikovačů s jedovatým metanolem, české hypermarkety evidentně nemají problém s tím, aby se v košíku vedle rohlíků ocitl kanystr s jedem. A pak třeba v komoře, na dosah dětí.

Redaktoři testovali: Dá se to pít?

Redkatoři některé směsi, které neobsahovaly metanol, dokonce ochutnali!
Autor: Foto Svět motorů
Na čerpací stanici PapOil jsme v průběhu přípravy materiálu objevili zajímavou kapalinu Alycol od maďarského koncernu MOL s nápisem 100 % Metanol Free na obalu. Napadlo nás ochutnat. A byli jsme nesmírně překvapeni, že se opravdu pít dá! Žádná dobrota to sice není, ale kdo si v hospodě dokáže objednat zelenou, vypije maďarskou směs do ostřikovačů úplně bez problémů.

Povzbuzeni úspěchem ochutnáváme český produkt Sheron, v němž dle SGS také není metanol. Jenže to jsme neměli dělat, doteď slintáme a odpliváváme. Líh zde je denaturován bitrexem, nejhořčí látkou na světě!

„Složení denaturačních činidel zpravidla určuje legislativa země, kde se znehodnocování lihu pro pitné účely uskutečňuje,“ vysvětluje Luděk Drha, ředitel společnosti DF-Partner. Aha, maďarská legislativa je vůči nemajetným notorikům evidentně podstatně vstřícnější než česká.

Fotogalerie
9 fotografií