Kdo by si před rokem pomyslel, že Paroubek s Topolánkem složí ze dne na den své funkce? Politicky selžou, zažijí trpké fiasko? Paroubek tehdy hladil po těhotenském bříšku svou mladou manželku Petru s euforií macha, který oplodňuje myšlenkami i semenem. Topánek se s Lucií a jejich batoletem Nicolasem chystal do Toskánska. Na dovolenou, která se mu mimo jiných věcí stala osudnou.

Přecenili síly?

Paroubek a Topolánek - dva ješitní političtí rivalové. Dvě egocentrické osobnosti. Padesátníci s minulostí a potřebnými zkušenostmi na vrcholu vizionářské potence... Zralí muži, jimž pocit moci přerostl přes hlavu tak, že přestali vnímat rizika se sukcesem spojená. Tak nějak by se dali tito pánové charakterizovat, i přes jejich rozdílnou podstatu. Momentů, které je spojují, je zkrátka více, včetně pořekadla, že pýcha předchází pád.

Nedostatek pokory, příliš velké ego a jistě i krize padesátníka, jenž potřebuje vzpruhu, neboť stereotyp . letitého manželství jej ubíjí. Z manželky se stane spíš kamarádka, děti jsou dospělé. Náruč mladé milenky staví na nohy. Je drogou. Dokazuje, že produktivní mužství nekončí. Mladá krásná ženská sakra čechrá ego, dává potřebnou energii. Tohle byl jistě i problém Paroubka i Topolánka. Tohle je problém miliónů úspěšných mužů na světě. Nic nového pod sluncem.

Fotogalerie
1 fotografie

Druhá míza s politickým otazníkem

V minulých volbách stála po boku budoucího premiéra Mirka Topolánka manželka Pavla. Má s ní tři děti, dvě dospělé dcery a syna Tomáše, kterého pozdější, dlouho se táhnoucí rozvod poznamenal ve věku teenagera. Pavla Mirkovi v minulé volební kampani pomáhala, jaksepatří ho držela. Dokonce po jejich rozchodu chtěla do praktické politiky (dost nešťastně) proniknout.

Krátce po volbách byl ustanovený premiér Topolánek paparazzi přistižen na romantické večeři se stranickou kolegyní Lucií Talmanovou, která podle kuloárové šeptandy údajně měla prchavé románky na cestě vzhůru s několika vlivnými muži pražské ODS. Pavla zuřila a Mirek po pár měsících k Talmanové odešel. Čekali spolu Nicolase, i když se v novinách objevily spekulace o tom, zda jej počal on.

Po boku svého muže neochvějně stála i Zuzana Paroubková. I tady se jednalo o ustálené, osmadvacet let trvající manželství. Držela chotě i v době Kubiceho zprávy, kdy v médiích lid roztřeseně ubezpečovala, že Jirka je poctivý chlap. Faktem je, že Zuzana s Jirkou byli pro voliče ČSSD ideální pár. Muž bojující za sociální jistoty ve špatně padnoucím obleku a žena, která i na Hrad nosí polobotky a silné černé punčochy. Žádná navoněná šlechta, ale normální lidi. Jedni z nás… Jenže se objevila dlouhonohá slovenská tlumočnice Petra Kováčová. Štíhlá, vnadná o generaci mladší osoba, která sexy mozek staví nad sexy vzhled. Těžko odolat.

Paroubek byl s Kováčovou přistižen v Bruselu. Nemlžil, poměr přiznal. Rychle a distingovaně se rozvedl a poté (na rozdíl od Topolánka) oženil. I on zplodil v novém vztahu potomka – dceru Margaritu, která je mladší než jeho vnouče.

Má dáti, dal

Milostný život politiků zajímal veřejnost odedávna a odjakživa ovlivňoval dějiny. Už Perikla lynčovali athénští radní kvůli milence Aspassii. Poměr s Kleopatrou změnil Caesara, Antonia i římské dějiny. Aférku Billa Clintona v Oválném salónku Bílého domu zastínil až teroristický akt, tragedie z jedenáctého září 2001. A vydavatelka britského časopisu pro ženy, Marcelle Smith na téma státnických nevěr trefně poznamenala: „Muži se vždy budou řídit povely svých penisů.“

Současná veřejnost je k milostným eskapádám politických vůdců značně tolerantní. Sice ji podle průzkumů odsuzuje tři čtvrtiny lidí, leč popularita hříšníků z pětasedmdesáti procent neutrpí. Někdy se i zvýší. To, co lid neodpouští, jsou aktivity se suverenitou býka spojené.

Co by bylo, kdyby...

S největší pravděpodobností by se Jiří Paroubek vedle bývalé choti Zuzany choval jinak. Minimálně by nemusel řešit aférku s kojeneckými Dior botičkami při křtu své dcery, ani ambice nové choti být mu na veřejném poli rovnocennou partnerkou. Možná by si Mirek Topolánek odpustil pobyt ve vile Berlusconiho a kontroverzní dovolenou v Toskánsku. A místo toho by se s Pavlou vydal do Tibetu. Vyjde to pro jednoho na sto tisíc, ale nikoho tento čtrnáctidenní výlet nedráždí.

Lucie i Petra své muže rozhodně módně kultivovaly. V jejich šatníku umenšily pachuť buranství. Daly jim křídla high society czech made. Křídla, která je se zátěží populismu, lobby, stranické zodpovědnosti a v ložnici tuněného mužství neunesla. Česko není na hig society stavěné, rozhodně ne v této podobě. Karel Schwarzenberg je jiná káva, tohle je high society posvěcená historií. Dámy ji chtěly svým miláčkům zřejmě urychlit. Obvinit je za politické fiasko jejich chlapů nelze, ale otázka k diskusi to rozhodně je.