"Rozpočet je sestaven jako velmi konzervativní," řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Výdaje pro letošní rok naplánovali radní na 51,692 miliardy korun, proti loňsku o dvě miliardy vyšší. Z toho na běžné výdaje, z nichž Praha platí například chod úřadu, provoz škol nebo údržbu zeleně, půjde 44,163 miliardy. Největší objem běžných výdajů půjde do dopravy a školství. Mezi městské části Praha rozdělí asi 3,55 miliardy, což je více, než loni.

U investic půjde nejvyšší částka do dopravy, a to 3,25 miliardy, tedy o asi polovinu méně než loni, kdy to bylo 6,7 miliardy. Kromě stavby tunelu Blanka by měly jít peníze mimo jiné i na opravu Libeňského a Hlávkova mostu nebo na rekonstrukce ulic.

Na straně příjmů počítá město s částkou 42,101 miliardy korun, z kterých vybere většinu na daních - loni vybralo město na daních oproti roku 2013 o dvě miliardy více. Nedaňové příjmy, tedy například poplatky, přinesou něco málo přes půl miliardy. Rozdíl mezi příjmy a výdaji dorovná město v průběhu roku poté, kdy dostane od státu peníze na školy a školská zařízení.

Novinkou v letošním rozpočtu má být zřízení fondu rozvoje sociálního bydlení. V něm by mělo být k dispozici 1,7 miliardy korun, které sem dá město například z peněz utržených v rámci privatizace bytů. Pravidla pro čerpání financí z fondu by měla být hotova v květnu.

Návrh rozpočtu kritizují opoziční zastupitelé. Podle bývalého primátora Tomáše Hudečka (bezp.) je neúsporný. "Měl jsem vždy pocit, že k odpovědnému hospodáři patří nejen se postarat o živobytí, ale také něco ušetřit, když je domácnost zadlužená. Škoda, že to stejně tak neřeší současná rada," uvedl Hudeček. Předseda pražské ODS a zastupitel Filip Humplík pak návrh označil za "projídací". "Běžné výdaje rostou o dvě miliardy, a to v něm není zohledněna sekyra v podobě zhruba 700 milionů, kterou rada zasekne do rozpočtu zlevněním ročního kuponu MHD," uvedl. ODS prý rozpočet na jednání zastupitelstva zřejmě nepodpoří.

Materiál musí ještě projednat magistrátní finanční výbor. Poté jej budou schvalovat zastupitelé. Dosud Praha hospodařila v rozpočtovém provizoriu, stejně jako městské části. Ty totiž nemohou schválit rozpočet dříve než hlavní město.