"Nebyli jsme nikdy tak blízko dohody, ale máme k ní ještě daleko. Otázka, zda budeme s to dosáhnout nějakého výsledku, je zatím zcela otevřená," řekl dnes ve Vídni německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Postoje se zásadně nesblížily, přestože dva klíčoví hráči, ministři zahraničí Spojených států a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf, vedli v pátek ve Vídni intenzivní rozhovory. Za 24 hodin se sešli třikrát. Není vyloučeno, že budou bilaterálně jednat i dnes.

Rozhovorů na ministerské úrovni s Íránem se účastní Spojené státy, Rusko, Čína, Francie, Německo a Británie. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se se svým americkým protějškem Kerrym shodl, že k tomu, aby se dospělo k dohodě do pondělka, je zapotřebí vyvinout další úsilí. Mnoho diplomatů se ale podle agentury Reuters již nyní domnívá, že jednání budou muset být prodloužena.

Podle diplomatů, kteří byli při nedávných přípravných jednáních v Ománu, je hlavním bodem sváru technologie obohacování uranu. Západ prý chce, aby se Írán omezil na 4500 odstředivek, ale Íránci jich už mají 19.000, z toho skoro polovina je v provozu. Dalším problémem je prý dohoda o uvolňování sankcí. Teherán prý tlačí na jejich rychlé zrušení, zatímco Západ navrhuje uvolňovat je postupně v příštích 20 letech.

Rozhodující kolo jednání o íránském jaderném programu začalo v rakouské metropoli, kde sídlí Mezinárodní agentura pro atomovou energii, v úterý. Dnes se očekávají především další konzultace, hlavní společné rozhovory všech zúčastněných stran by měly být v neděli.