Obama v emotivním televizním projevu zdůraznil, že nastal čas vyvést ze stínu miliony přistěhovalců, kteří v zemi roky žijí bez platných dokladů a nad nimiž se ustavičně vznáší hrozba deportace, přestože tvrdě pracují a živí své rodiny. Zdůraznil, že nevyhlašuje amnestii, tou je podle něj současný stav, kdy miliony imigrantů neplatí žádné daně. Avšak není ani realistické očekávat deportace milionů lidí již dlouho žijících v USA, to by odporovalo americkému charakteru. "Jsme a vždy budeme národem přistěhovalců," řekl prezident, který se podle svých slov řídil zdravým rozumem a vybral si střední cestu mezi krajnostmi.

Na základě zmíněných změn nebude deportace od příštího jara hrozit zhruba 4,1 milionu přistěhovalců, kteří žijí více než pět let v USA a mají dítě s americkým občanstvím či povolením k trvalému pobytu. Odklad deportace je stanoven na tři roky. Tito imigranti budou rovněž moci získat tříleté pracovní povolení, nebudou mít ale hlasovací právo a ani možnost zdravotního pojištění. "Není to ani záruka udělení občanství, ani právo se zde nastálo usadit," upozornil Obama.

Prezident se rovněž rozhodl rozšířit své nařízení z roku 2012, které zbavuje hrozby deportace lidi, jež jejich rodiče v minulosti nelegálně jako nezletilé přivezli do Spojených států. Zatímco doposud se to týkalo osob, které přišly do USA před rokem 2007, nyní se časová hranice posouvá na rok 2010. Zrušen je také požadavek, že žadatelé musejí být mladší 31 let. Těžit by z toho mohlo dalších asi 300.000 lidí.

Reforma dále slibuje posílit bezpečnostní opatření na americko-mexické hranici či rychlejší řešení případů u imigračních soudů.

"Splníte-li kritéria, budete moci vyjít ze stínu a uspořádat si své záležitosti v souladu se zákonem," vzkázal Obama. "Pokud jste zločinec, budete vypovězen. Pokud se chystáte vstoupit do USA nelegálně, vzrostly vyhlídky, že budete dopaden a vypovězen," prohlásil. Přislíbil, že deportace se zaměří na přistěhovalce, kteří nedávno nelegálně překročili americké hranice, na zločince a členy gangů, a ne na rodiny, děti a jejich matky.

Obama ohlásil největší změny imigrační politiky za posledních skoro 30 let poté, co republikáni ve Sněmovně reprezentantů zablokovali návrh příslušného zákona, vypracovaný zákonodárci z obou stran a schválený loni Senátem. Obamovy kroky nicméně podle BBC nejdou tak daleko jako nepřijatý zákon, který by milionům přistěhovalců nabídl vyhlídku na získání amerického občanství.