Klimaticko-energetický balíček je hlavním tématem jednání dvoudenního summitu, během nějž se očekává obtížné hledání kompromisů mezi jednotlivými zeměmi. Česko hodlá spolu s dalšími státy východní Evropy - mezi nimiž platí v tomto ohledu za rebela zejména Polsko - dosáhnout kompromisů zvláště v otázce zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie ve výrobě elektřiny. "Chceme si udržet naše vlastní národní tempo z hlediska zvyšování podílu obnovitelných zdrojů tak, aby se to negativně neprojevilo v cenách elektrické energie," řekl na úvod summitu Sobotka, podle nějž má Česko negativní zkušenost kvůli takzvanému solárnímu boomu z minulých let.

Nové závazky, které hovoří až o 27 procentech energie z obnovitelných zdrojů, po nichž volá zejména Německo, by podle Sobotky neměly ohrozit konkurenceschopnost českého průmyslu.

Otevřenou zůstává kromě konkrétních čísel a závazků zejména otázka podoby možných kompenzací, které mají nebezpečí ztráty konkurenceschopnosti redukovat. Na nich hlasitě trvá zejména Polsko, které například 90 procent své elektřiny stále vyrábí z uhlí.

Summit bude v této souvislosti řešit rovněž otázky emisních povolenek, jejichž rozdělování je dlouhodobě tématem evropských diskusí. Půjde zvláště o dva fondy, které mají prostřednictvím povolenek umožnit podporu modernizace energetického sektoru méně rozvinutých zemí Evropy. "ČR je připravena podpořit navýšení podílu pro méně vyspělé země v rámci Evropy, pravděpodobně by to pro nás bylo výhodné," řekl na adresu povolenkových fondů Sobotka.

Lídři evropských zemí mají na programu rovněž otázku unijní reakce na šířící se epidemii eboly, kvůli níž již zavedla zdravotní kontroly řada evropských letišť. Unie hodlá poskytnout finance na boj proti zákeřné krvácivé horečce přímo nejpostiženějším zemím západní Afriky, kde již zemřelo přes 4500 nakažených lidí. "Česká vláda uvažuje o další humanitární pomoci v rozsahu zhruba 15 milionů korun, a tady jsem připraven podpořit dohodu EU. ...je potřeba, aby Evropa poskytla co největší pomoc lidem, kteří jsou ohroženi ebolou v těchto afrických zemích," uvedl český premiér, podle něhož již ČR poskytla v rámci boje proti ebole pomoc ve výši sedmi milionů korun organizaci Lékaři bez hranic.

Posledním důležitým tématem je dnes podle Sobotky jednání o investicích směřujících k oživení evropské ekonomiky vzpamatovávající se z hospodářské recese. Lídři členských zemí budou řešit investice ve výši 300 miliard eur (8,2 bilionu korun), které při svém letošním zvolení do funkce šéfa Evropské komise slíbil Jean-Claude Juncker.