Předsednictvo TOP 09 ustanovilo nový tým koaličních vyjednávačů, v němž Hudečka a Vávru nahradí místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a náměstci primátora Václav Novotný a Jiří Nouza.

Hudeček ČTK řekl, že o rezignaci ho v úterý večer požádal předseda strany Karel Schwarzenberg, dosud označovaný za Hudečkova ochránce. Hudeček zatím zůstává členem klubu zastupitelů TOP 09. "Mám silný mandát od voličů, který nezklamu," uvedl. Tvrdí, že stranu dlouhodobě upozorňoval na Vávrovy "nebezpečné vztahy". "Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči, a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty," uvedl.

Podle Vávry byla jeho rezignace za této situace nejlepším řešením. "Pochopil jsem, že pokud v tak vyhrocené situaci nesložím funkci, tak to neudělá ani Tomáš Hudeček, a nerad bych rozbroji dál poškozoval stranu, jejíchž členů si vážím," řekl ČTK. "Byl bych velice obezřetný z hlediska dalších kontaktů Hudečka s ANO," dodal.

Podle Kalouska byla rezignace obou politiků jejich vlastním rozhodnutím a nikdo z vedení ji nepožadoval. "Strana je sjednocena, je zbavena vnitřních sporů, a je tedy v Praze významně posílena, protože to, co každou stranu nejvíce oslabuje, jsou její vnitřní spory," řekl novinářům. Očekává, že Hudeček "dodrží smlouvu s voliči" a v zastupitelstvu hlavního města bude postupovat ve shodě s TOP 09. Odchodu dalších členů ze strany v Praze se Kalousek neobává. Následně ale odešli Vorlíčková a Tůma. A jsou další členové šestnáctičlenného klubu, kteří zatím neoficiálně mluví o možném odchodu. Podle některých informací by se tak mohl zformovat i zcela nový klub, který by zamíchal povolebním vyjednáváním o koalici.

"Toto rozhodnutí mě určitě překvapilo, ale ono je vyústěním toho, že pan Hudeček celou svojí politickou kariéru má vydlážděnou samými neseriózními jednáními se svými partnery. Máme s tím bohaté zkušenosti," reagoval exprimátor za ODS Bohuslav Svoboda. Sám v minulém období s TOP 09 pražskou radnici vedl, než se TOP 09 domluvila na podpoře od ČSSD a v čele města stanul Hudeček. Svoboda věří, že pražská TOP 09 nyní bude důvěryhodnější.

K demisi předáků pražské TOP 09 se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Jejich rezignaci se nediví vzhledem k tomu, že strana v komunálních volbách ztratila polovinu mandátů, což pokládá za tragický debakl. Dokonce si myslí, že to byla jejich povinnost. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je současné dění v pražské TOP 09 důsledkem krize české pravice.

Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová zatím nedokázala říct, zda změna v čele konkurenční TOP 09 změní povolební situaci v Praze. Předseda ANO Andrej Babiš neřekl, zda ANO Hudečka s nabídkou na spolupráci osloví. "Poradíme se v týmu, zatím není důvod měnit strategii," řekl novinářům.

TOP 09 pod vedením Hudečka skončila ve volbách v Praze těsně druhá za vítězným ANO. Vávra, který na Hudečkově kandidátce nebyl, označil volební výsledek za prohru TOP 09. Naznačil, že je na vině lídr, tedy Hudeček. Primátor zase vyzval svého rivala Vávru k odchodu ze strany poté, co média zveřejnila fotografie Vávry z údajné narozeninové oslavy vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky.

Povolební situaci v Praze navíc rozvířila informace šéfa ANO Babiše, který v pondělí oznámil, že se Hudeček před časem ucházel o možnost vést pražskou kandidátku ANO. Primátor to odmítl. Řekl, že dostal nabídku, kterou ale odmítl. "V žádném případě nehodlám vstupovat do klubu zastupitelů ANO," řekl po dnešní rezignaci Hudeček.

ANO vyhrálo volby v Praze se ziskem 17 zastupitelů, metropoli dosud vládnoucí TOP 09 skončila za ním se 16 křesly. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), ODS a ČSSD. KSČM získala stejně jako Piráti čtyři křesla. Jako nepravděpodobnější se zatím v Praze jeví koalice kopírující vládní půdorys - tedy spolupráce ANO, ČSSD a Trojkoalice. V úterý se ale objevily informace o tom, že Trojkoalice není v názoru na možnou spolupráci s ANO zcela jednotná.