UKIP, která usiluje o vystoupení Británie z EU, hodlá výrazně zčeřit britské politické vody a po květnových volbách se poprvé dostat do britského parlamentu. Už v letošních květnových volbách do Evropského parlamentu v Británii zvítězila, a stala se tak po více než sto letech první stranou, která v celobritských volbách porazila jak konzervativce, tak labouristy.

Majitel pojišťovny GoSkippy chtěl původně UKIP věnovat 100.000 liber, ale nyní oznámil, že po Hagueově poznámce o částku zdesetinásobí. "Pochopil jsem, že pan Hague mě označil za nýmanda, takže ve světle toho a vzhledem ke skutečnosti, že jsem jasným zastáncem opuštění Evropské unie, rozhodl jsem se dnes straně věnovat milion liber místo původně dohodnutých 100.000 liber," citoval Brooka deník The Independent.

Brook oznámil přesměrování své stranické přízně poté, co od toryů premiéra Davida Camerona k UKIP Nigela Farage přeběhli v posledních týdnech mimo jiné dva britští zákonodárci.

Hague ve středu BBC o Brookovi mimo jiné řekl: "Nikdy jsem o něm neslyšel. Příliš nás to nevzrušuje."

Od roku 2005, kdy v čele konzervativců stanul David Cameron, jim Banks prý daroval 250.000 liber. "Podporoval jsem konzervativce několik let, ale dospěl jsem k poznání, že mé názory nejvíce podporuje UKIP," uvedl Banks ve středečním prohlášení, které protiunijní strana zveřejnila. "Být členem EU je jako mít lístek do první třídy na Titaniku," dodal s tím, že "z ekonomického hlediska je zůstávat v EU neudržitelné".

Cameron slíbil, že pokud zůstane u moci, dá do roku 2017 místním obyvatelům možnost hlasovat v referendu o případném vystoupení z Evropské unie.