"Filosofií projektu je poznání potřeb zákazníka a neustálé zlepšování kvality poskytovaných služeb v organizacích. Zapojeným subjektům systém umožňuje postupně získávat odborné i praktické znalosti z oblasti řízení kvality ve službách a další odborné kompetence, které mohou využít při rozvoji svého podnikání," uvedla ředitelka odboru cestovního ruchu MMR Martina Pavlásková.

Mezi dosud certifikované organizace patří například Turistické informační centrum Heřmanův Městec, Chodské regionální informační středisko Klenčí pod Čerchovem, cestovní kancelář ATIS, Autocamping Rozkoš, Státní léčebné lázně Bludov, Barum Rally Zlín, Hrad Litoměřice, Hotel Prosper či Destinační agentura České Švýcarsko.

Český systém kvality služeb je spolufinancovaný z Integrovaného operačního programu Strukturálních fondů EU. Je primárně určen pro malé a střední podnikatele v oblasti cestovního ruchu.

Značka Q je používána a klientům známa v různých obměnách téměř ve všech členských zemích EU. Systém byl vytvořen s využitím licence německého systému Service Qualität Deutschland (SQD), který již více než deset let přispívá k rozvoji kvality služeb v Německu. Obdobné systémy a programy existují již řadu let ve Španělsku, Švýcarsku, Francii, Velké Británii a dalších evropských zemích.