Nedotovaná Cena za správný život, známá spíše jako alternativní Nobelova cena, je udělována za aktivity v oblasti boje s chudobou, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

Jedenatřicetiletý Snowden toto čestné ocenění dostane za to, že "s odvahou a kompetencí odhalil bezpříkladný rozsah státního sledování, které porušuje základní demokratické procesy a ústavní práva", zdůvodnila své rozhodnutí švédská nadace.

Cenu obdrží také Rusbridger, jehož deník informace o praktikách amerických tajných služeb zveřejnil.

Alternativní Nobelovu cenu založil filantrop a aktivista Jakob von Uexküll v 70. letech minulého století s myšlenkou, že zaměření klasických Nobelových cen je příliš omezené a diskriminující osoby z nezápadních zemí.

Von Uexküll dnes řekl, že vítězové byli pozváni na slavnostní předávací ceremonii, která se má uskutečnit 1. prosince ve Stockholmu. Není však jisté, zda se Snowden, jenž přebývá v ruském azylu, bude moci dostavit. "Zahájíme příslušná jednání se švédskou vládou a jeho právníky o možném zajištění jeho účasti," řekl von Uexküll agentuře AP.

Letošní laureáty nadace oznámila o den dřív, než plánovala, protože informace o vítězích unikly do švédské televize SVT.

Snowden a Rusbridger dostanou nedotované čestné ocenění nadace. Ta však udělí také ceny dotované dohromady částkou 1,5 milionu švédských korun (4,5 milionu korun českých) pákistánské bojovnici za lidská práva Asmě Džahangírové, šéfovi asijské organizace Asian Human Rights Commission Basilu Fernandovi a také americkému ekologovi Billu McKnibbenovi.

Snowden, jenž byl údajně nominován také na skutečnou Nobelovu cenu za mír, je v Rusku od loňska, kdy novinářům předal dokumenty vynesené z americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). Ve vlasti byl za únik dokumentů obviněn a hrozí mu až 30 let vězení.