Předsednictvo Rady vysokých škol dnes konstatovalo, že verze předložená v srpnu ministerstvem školství k připomínkovému řízení se v řadě ustanovení liší od verze dohodnuté na posledním jednání pracovní skupiny 7. července. Podle předsednictva se tam objevily problémové prvky, které RVŠ rozepsala v podrobném materiálu zhruba devadesáti připomínek.

Fischer dnes řekl novinářům, že v této fázi není podstatné, aby rada k návrhu novely zaujímala jasně pozitivní, či negativní stanovisko. Znění předlohy se ještě bude v jednotlivých fázích legislativního procesu měnit. "Pro nás je důležité, jak bude probíhat proces, než to půjde do Sněmovny. K tomu jsem optimistický a věřím, že povede k tvaru novely, který bude pro vysoké školství dobrý a bude přijatelný," řekl na tiskové konferenci.

Konečná podoba zákona je podle něj otázkou kompromisu. "Je nám jasné, že nebude stoprocentně podle našich představ, to ani nemůže. I dnes jsme nabídli některé ústupky," dodal. Orgány Rady vysokých škol se přitom budou vyjadřovat k návrhu průběžně na jeho cestě k poslancům.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který se společně s náměstkem pro legislativu Petrem Mlsnou dnešního jednání zúčastnil, přislíbil, že se osobně zúčastní jednání o připomínkách akademické obce. Rada vysokých škol považuje za problematické především paragrafy popisující proces akreditace. "Řada z nich obsahuje prvky, které nejsou v souladu s aktuálními trendy ve světě a mohou poškodit autonomii a akademickou samosprávu vysokých škol. Navíc postrádáme zpětnou vazbu," řekl Fischer.

Pokračuje dlouhodobý rozpor mezi vysokými školami a rektory v otázce rozdělení kompetencí mezi vysoké školy a fakulty. Rada oceňuje návrh na možnost odebírání akademických titulů, ale upozornila na nízký stupeň ochrany proti možnému zneužití tohoto institutu.

Za naprosto nepřijatelný označil Fischer návrh ministerstva vnitra zřídit správní rady na státních vysokých školách, tedy Policejní akademii České republiky v Praze a Univerzitě obrany. "S tím rozhodně nesouhlasíme, považujeme to za nebezpečné," poznamenal. Správní rady by totiž zasahovaly do procesu volby rektora a ohrožovaly stávající apolitičnost státních vysokých škol. Rada se navíc obává, že by to mohlo v budoucnu vést k omezení akademické samosprávy i na veřejných VŠ.

Připravovaná novela vysokoškolského zákona obsahuje řadu novinek. Rektoři veřejných vysokých škol by podle ní mohli rozhodnout o odebrání neprávem získaného titulu. Národní akreditační úřad bude mít nově rozhodovací pravomoc, už nebude jen vydávat doporučení pro ministerstvo školství.

Mění se také systém akreditací na takzvané institucionální akreditace pro určitou oblast vzdělávání a typ studijních programů. Studijní programy, které nyní musejí být akreditovány jednotlivě, by si vysoké školy vytvářely samostatně. Novela upravuje také jmenování profesorů, které by mělo zůstat v kompetenci prezidenta republiky.