Podle agentury Interfax zájezd organizovala petrohradská cestovní kancelář Versa, která dnes zastavila svou činnost s oznámením, že není schopna plnit své závazky. Majitel kanceláře kontaktoval zástupce ČSA na petrohradském letišti s tím, aby se cestující přesvědčili, zda mají v ČR zaplaceny všechny služby.

"Letenky měli zaplacené všichni. Část turistů ale zjistila, že v Česku nemají zajištěné ubytování a tím pro ně let ztratil smysl. Asi 20 lidí mělo všechno zaplacené a ti do letadla nastoupili," sdělil Šabík. Let se podle něj zpozdil především kvůli tomu, že bylo potřeba vyndat již naložená zavazadla.

Rusko letos v létě postihla skutečná epidemie krachů cestovních kanceláří. V červenci zastavily činnost první tři, v srpnu přes deset a k dnešnímu dni již přestalo fungovat téměř třicet cestovek. Několik z nich policie stíhá pro podezření z podvodu.

Úpadku podle odborníků napomohly západní sankce, které těžce dolehly na ruskou měnu. Zrušení leasingových smluv na pronájem letadel navíc zkomplikovalo dopravu ruských turistů do zahraničních letovisek.

Cestovní kancelář Versa patří v Petrohradě k největším a má podle petrohradského tisku nyní klienty v Tunisku, Itálii, Bulharsku, Chorvatsku a Černé Hoře. V cizině zůstalo kolem 9000 jejích klientů. Velká část z nich má údajně zpáteční let zajištěn, dalších 6000 lidí s poukazy na podzimní zahraniční dovolenou ale zřejmě zůstane doma.

Podle ruského odborného tisku letos v létě doplatilo na finanční problémy domácích cestovek nejméně 65.000 Rusů. Činnost krachujících společností se podle expertů fakticky změnila ve finanční pyramidu, kdy operátoři do poslední chvíle prodávali zájezdy v naději, že ztráty pokryjí.

Vláda zavalená stížnostmi připravuje reformu celého odvětví a zpřísnění kontroly. V médiích se hovoří o vytvoření garančního fondu ve výši 500 milionů rublů a zavedeno má být i povinné pojištění cestovních kanceláří.