"Podrobnější být nemohu. Požádali jsme komisi, aby přišla s návrhy," řekl nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans. Dnešní schůzka ministrů zahraničí EU byla jejich prvním setkáním od čtvrteční tragédie malajsijského boeingu. V jeho troskách na východě Ukrajiny zemřelo 298 osob, mnoho z nich z Nizozemska.

Evropští diplomaté dnes opět vyzvali Rusko, aby pomohlo uklidnit situaci na východě Ukrajiny a aby zastavilo přesuny bojovníků i techniky. Moskva podle nich musí vyvinout tlak na proruské separatisty a stáhnout své vojáky od hranic.

"Přesné zpracování má v rukou komise," podotkl k možným sankcím český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Dalšími oblastmi, u nichž má komise posoudit možnost sankcí, je také zboží dvojího použití, tedy materiál pro civilní i zbrojní účely. Do konce týdne se podle Zaorálka vyjasní, zda bude muset být svolán mimořádný summit EU, který by měl sankce spustit.

EU je podle závěrů dnešní schůzky připravena balík opatření "bezodkladně" přijmout, pokud nedojde ze strany Ruska k "plné a okamžité spolupráci".

Separatistické skupiny na východě Ukrajiny dnes ministři vyzvali k zajištění plného a bezpečného přístupu na místo dopadu malajsijského letounu kvůli vyšetřování i citlivému zacházení s ostatky obětí.

"Jsem šťastný z toho, kolik mých kolegů dnes vyjádřilo solidaritu a podporu obětem a jejich blízkým," poznamenal nizozemský ministr. Ocenil, že závěry, které jsou "celkem silné", byly přijaty jednomyslně. Podle diplomatů bylo u jednacího stolu cítit výraznou změnu nálady vůči Moskvě.

Lidé "přímo i nepřímo odpovědní" za zřícení letadla se musí zodpovídat a všechny země by při tom měly spolupracovat, zdůraznila EU.

USA a další země mají v zásadě za prokázané, že stroj sestřelili proruští separatisté, podle Moskvy nese odpovědnost ukrajinská vláda.

Tento čtvrtek diplomaté členských zemí EU dostanou k posouzení první seznam jmen pro nový sankční seznam podle rozšířených kritérií. Na nich se minulý pátek shodli diplomaté na základě požadavku posledního summitu EU. Nově se sankce mohou týkat firem, které svou činností podkopávají suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. "Souhlasili jsme s rozšířením a zrychlením toho procesu dávání na seznam," řekl Zaorálek.

Dosud se podobné sankce - které znamenají zmrazení majetku a pro fyzické osoby zákaz cest - mohly týkat jen konkrétních lidí. EU nyní postihuje 72 především ruských občanů i představitelů ukrajinských separatistů. Zasaženi jsou také lidé, kteří přispěli k anexi Krymu a též dvě firmy, podle zdůvodnění souvisejícího právě s připojením poloostrova.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová uvedla, že pokročí přípravy, aby sankce mohly příště cílit také na firmy a osoby aktivně podporující ruské činitele odpovědné za anexi Krymu a destabilizaci Ukrajiny.

"Potřebujeme jednotnou unii, hovořící jedním hlasem. Nejen ostrá slova, ale také odvážné činy," zdůraznil dnes v Bruselu ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Podle něj by EU neměla například dodávat Rusku zbraně.

Otázka dodávek dvou vojenských plavidel stavěných pro ruské námořnictvo ve Francii je jedním z bodů, který EU rozděluje. Zaorálek podotkl, že se dnes - stejně jako jeho německý či britský kolega - pro zbrojní embargo vyslovil.

"Pokládám za logické přistoupit k embargu na zbraně především proto, že vlastně to, oč dnes jde, jsou právě transfery sofistikovaných zbraňových systémů přes hranice," uvedl Zaorálek.

Mezinárodní vyšetřování letecké katastrofy na Ukrajině se přes počáteční potíže rozbíhá a separatisté předali nalezené černé skříňky i těla obětí. Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Rusko se zasadí o transparentní a objektivní vyšetření příčin katastrofy. Bude prý v tomto smyslu působit také na ukrajinské separatisty.