Mezi bílými víny vede Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. V kategorii růžových vín kraluje Svatovavřinecké před Zweigeltrebe a Modrým Portugalem.

Podle Kršky si degustátoři pochvalovali zejména bílá vína. "Jsou aromatická, svěží, šťavnatá. Zajímavá jsou i růžová," uvedl Krška. Podle něj je stav vín dobrý i přes silné srpnové deště, které kvalitu letošní úrody komplikovaly.

Svatomartinská vína se otevřou poprvé 11. listopadu. Mezi Čechy si už získaly velkou popularitu. V posledních letech se prodává na trhu kolem dvou milionů lahví těchto mladých vín. Loni proto organizátoři zvýšili bodovou hranici pro udělení známky při senzorickém hodnocení. Zvýšily se tedy nároky na kvalitu.

Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však podle odborníků rozhodně není na škodu a jen zdůrazňuje "mladickou rozdováděnost" vín nového ročníku. Druhé kolo hodnocení se uzavře 31. října.

Kromě značky Svatomartinské chystají vinaři i produkci jiných mladých vín. Například Vinařství Lahofer připravuje kolekci s názvem Mladý a Mladá. Do prodeje půjde už poslední říjnový týden. "Bílé polosuché víno Mladý LAHOFER je jako jiné roky vyroben z raných odrůd Muškátu moravského a Mülleru Thurgau, sladká a růžová Mladá LAHOFERka je ze Svatovavřineckého a Zweigeltrebe," uvedl obchodní ředitel vinařství Daniel Smola.

Cenově bude víno na stejné úrovni jako minulé roky, tedy 110 a 130 korun za sedmičku. "Ani u ostatních vín letošního ročníku neplánujeme žádné navyšování ceny, a to ani vzhledem k nižší úrodě," uvedl obchodní ředitel. Firma musela ukončit sklizeň asi o měsíc dříve než loni, hektarový výnos je v porovnání s loňskem zhruba o 30 procent nižší.