"Trochu jsme zariskovali a pozvali jsme Kratochvílovou, která na čarodějnicích nesmí scházet. Budeme k ní asi muset pořídit nějaké bodyguardy, protože je to divoké děvče, ale zase bude legrace. Málokdo ví, že ona je naše souputnice, zpívala ve stejné době, jako hrál Žlutý pes. Ne, že by byla v kapele, to bychom asi nepřežili, ale žije s naším bývalým bubeníkem Jirkou Hrubešem a byla u toho," řekl ČTK frontman kapely Ondřej Hejma. Dodal, že Žlutý pes se po emigraci Kratochvílové do Anglie v roce 1983 stal "dědicem" hudebníků z její kapely Heval.

Skladby na albu Stroj času sice pocházejí z 80. let, ale nikdy se neobjevily na hudebním nosiči, protože Žlutý pes tehdy patřil například spolu s Jasnou pákou a Pražským výběrem mezi zakazované kapely. "Je to takový zlatý poklad Žlutého psa. Zajímavé je, že ty písničky zní, jako kdybychom je napsali včera. A co je neuvěřitelné, že tyhle nevinné poetické písně byly tenkrát zakázány v tom smyslu, že jsme neměli možnost natáčet desky. Ale na koncertech jsme s těmito písněmi slavili velké úspěchy," uvedl Hejma.

Když kapela v roce 1988 dostala šanci nahrávat, byli v ní už jiní muzikanti, kteří natočili nové písně. Zůstaly však nahrávky z koncertů, podle kterých je kapela "archeologickou rekonstrukcí" natočila znovu. "Z pěti tehdejších členů kapely jsou ve Žlutém psu nyní čtyři a pátý, Jirka Hrubeš, to přijde pokřtít. Takže kruh se neuvěřitelně uzavírá," konstatoval Hejma.

Jedinou známou písní na Stroji času je nová verze hitu Sametová, který letos slaví 20 let. "Je to vlastně takové loučení s tou sametovou érou, s lehce naivní dobou s ideály, které přišly s revolucí," podotkl Hejma.

Autorsky se na repertoáru podílejí hlavně její někdejší zakladatelé - Hejma a Ivan Hlas. Radost si kapela udělala i třemi coververzemi (Bob Dylan, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet). Album produkoval Luboš Malina, který na albu také hostuje s Druhou trávou, na mixech se podíleli Steve Walsh a Lukáš Martinek. Stroj času vyjde v odlišné sestavě také s dvěma bonusy i v digitální verzi a na vinylu. "Je to spíše taková móda, ale k nám to patří, my jsme ta vinylová generace," podotkl Hejma, podle kterého Žlutý pes hraje nikdy nekončící turné. "Jsem velmi spokojen s tím, že poslední léta počet koncertů neklesá," pochvaloval si.

Žlutého psa založil v roce 1978 Hejma s Ivanem Hlasem, spolu s nimi Antonín Smrčka, Jan Martinek a Petr Roškaňuk. Později se objevil basista Jiří Plech Novotný a bubeník Jiří Hrubeš. Po odchodu Hlase v roce 1982 kapelu posílil František Kotva, Zdeněk Juračka a celá řada dalších matadorů české rockové scény. Dnes hraje prakticky v základní sestavě.

Po anglicky zpívaném Rockin' the Blues a prvním českém albu, které vyšlo těsně před událostmi roku 1989, zažil Žlutý pes druhou vlnu úspěchů v 90. letech. Kapela získala během svého působení mnoho ocenění, mimo jiné Cenu Anděl v kategorii skupina roku (1997).