Pece měly pouze asi třiceticentimetrové a tedy velmi mělké základy. Bylo nutné je zpevnit, zdi pecí ukotvit, stáhnout kovovými výztužemi a opravit zdivo. Nyní zbývá v něm zacelit spáry. Pracovníci muzea jednají s památkáři o tom, zda k tomu použití maltu vyrobenou podle původních postupů, anebo zda zvolí modernější a pevnější materiál. Práce jsou před dokončením.

Komplex nechal v roce 1732 postavit kníže Jan Adam z Lichtenštejna. Jeho dominantou je desetimetrová železářská vysoká pec Františka, za kterou jsou další dvě menší pece na výrobu nehašeného vápna. Areál sloužil svým účelům do roku 1871.

Před zhruba 40 lety lety vyhlášen první Národní technickou památkovou rezervací v tehdejším Československu. Součástí areálu je objekt někdejší modelárny. V této kamenné budově je umístěna stálá expozice o výrobě železa a vápna v Moravském krasu. Stará huť leží v jeho centru. Muzeum ročně navštíví asi 2500 turistů.

Návštěvníků tohoto komplexu je ale mnohem více. Vstup na ochoz huti Františky je zdarma a její návštěvníci nejsou evidováni. Celoročně slouží ochoz příchozím jako vyhlídka. Pec Františka byla zrekonstruována v roce 2007 za dva miliony korun.

Huť stojí podle odborníků v místech, kde se vyrábělo železo již za dob Velké Moravy. V létě tam Technické muzeum Brno pravidelně pořádá pro zájemce pokusnou tavbu železa.