Na seznam památek se dostal například kostel svatého Matouše ve Štěpánově u Skutče na Chrudimsku, který je dominantou obce i jejího okolí. Původně gotický a později barokně přestavěný kostel s mohutnou věží se do dnešní doby dochoval téměř v autentické podobě.

Další církevní památkou je barokní kaple svatého Jana Nepomuckého se sochou svatého Antonína Paduánského v Předhradí u Skutče. Stojí u historické přístupové cesty, cennou historickou součástí stavby jsou klasicistní vstupní dvoukřídlé dveře. Nově jsou kulturními památkami také kaple svatého Václava v místní části Litomyšle Pazucha na Svitavsku a kaple svatého Cyrila a Metoděje ve Svinné u České Třebové na Orlickoústecku.

Na Chrudimsku památkáři zařadili mezi chráněné objekty bývalý vodní mlýn v Heřmanově Městci na Chrudimsku, dům č.p. 172 na náměstí v Chrasti, historickou kašnu a studnu v Žumberku a pískovcovou kašnu se sochou svatého Jana Nepomuckého v Trhové Kamenici. V okrese Ústí nad Orlicí byl zapsán ještě bývalý hostinec ve Vysoké, části obce Javorník.

Na Svitavsku se na seznam dostala bývalá česká menšinová škola v Moravské Třebové a sokolovna ve Sloupnici. Ta byla postavena v 30. letech minulého století a je nejmladší z loni prohlášených památek.

V Pardubickém kraji je téměř 2100 nemovitých kulturních památek. Z nich 14 bylo prohlášeno za národní kulturní památky, z toho zámek v Litomyšli figuruje i na seznamu UNESCO.