Tři města spojuje jak geografická blízkost a společná historie, tak prožitky a výzvy evropské současnosti. Praha - Drážďany - Lipsko tvoří trojúhelník, v němž odjakživa fungovala bohatá kulturní výměna a umělecká komunikace, připomínají pořadatelé.

Českou část programu zahájí soubor 420People v nové choreografii Phrasing the Pain od Ann Van den Broekové a lipský tanečník Hermann Heisig v duetu Pongo Land. V divadle Ponec se 10. února mohou diváci seznámit s Wagnerem Moreirou a jeho představením Um(-)räumen!, kterého doplní Davide Sportelli s inscenací Vessels. Pražskou část zakončí Anna Tillová ve Flat Scream a soubor Nanohach s inscenací Move On.

"V každé části festivalu se představí místní taneční scény - Drážďany budou zastoupeny soubory z nezávislého networku TanzNetzDresden, Prahu budou při hostování v Hellerau a divadle Lofft reprezentovat Spitfire Company, VerTeDance nebo Peter Šavel a Tereza Ondrová," uvádí Markéta Perroudová, která je koordinátorkou festivalu za společnost Tanec Praha. "Dance transit přináší umělcům možnost prezentovat a konfrontovat svou práci na jiných scénách a zároveň prohlubuje spolupráci mezi tanečními divadly v Praze, Drážďanech a Lipsku," doplňuje ji Ondřej Hrab, ředitel Divadla Archa.

Divadla Ponec a Archa spolu s Hellerau - evropským centrem umění v Drážďanech a lipským divadlem Lofft pojí inovativní dramaturgie, podpora původní tvorby, společenská angažovanost i strategie práce s publikem a komunitní přístup k jeho rozvoji.

V česko-německé spolupráci bude Tanec Praha pokračovat i v rámci festivalu Tanec Praha 2015, kdy během června přiveze do Plzně a Prahy slavný německý soubor Sasha Waltz & Guests. Prostor Hellerau mnozí čeští diváci znají i proto, že Archa na jeho představení své publikum vozí, aktuálně například 14. února na obnovenou premiéru choreografie Willama Forsytha Yes, we can´t.