Představitel hlavní postavy z Birdmana Michael Keaton ovšem odešel zklamán, protože cena za nejlepší mužský herecký výkon připadla jeho kolegovi Eddiemu Redmayneovi za roli v životopisném filmu Teorie všeho.

Další favoriti pro únorového Oscara však podle AP své naděje posílili, protože herecké sdružení je za jejich výkony ocenilo - nejlepší herečkou se stala Julianne Mooreová za film Still Alice, nejlepšími herci ve vedlejších rolích pak Patricia Arquetteová z filmu Chlapectví a Jonathan Kimble Simmons z filmu Whiplash.

Redmayneovo vítězství v kategorii nejlepší herec je podle odborníků překvapením. Herec, jenž ve filmu ztvárnil osud hendikepovaného fyzika Stephena Hawkinga, cenu věnoval lidem trpícím amyotrofickou laterální sklerózou (odmírání buněk centrální nervové soustavy ovládajících vůlí ovlivnitelné svalové pohyby), kterou má i Hawking.

Herecké sdružení vybíralo také z televizní tvorby a za nejlepší televizní seriál označilo komediální sérii Orange Is the New Black z prostředí ženské věznice. Hereckou cenu si za výkon v tomto seriálu odnesla Uzo Adubaová. Nejlepším dramatickým seriálem se stala sága Panství Downton.

Film Birdman vybrali jako nejlepší nejenom herci, ale před nimi také producenti, což podle agentury Reuters jenom potvrzuje jeho směřování k Oscarovi. Byť ceny SAG neznamenají automaticky úspěch v Akademii filmových umění a věd (Oscar), výsledek podle Reuters prozrazuje mnohé, jelikož herci tvoří největší skupinu hlasujících při rozdělování oscarů. Letos budou zlaté sošky uděleny 22. února. V každém případě dali v neděli najevo, že snímek Birdman hodnotí výše než film Chlapectví, který se považuje rovněž za oscarového favorita.

Režišér Alejandro González Iñárritu v Birdmanovi vypráví příběh herce Riggana Thomsona, který se po jedné úspěšné filmové roli snaží později dostat na Broadway. Keaton jako představitel Thomsona při udělování cen SAG řekl, že herci v tomto příběhu ocenili odvahu, bez níž se herecká profese neobejde.

Podle Reuters mezi akademiky dosud vedl snímek Chlapectví, který vznikal 12 let, přičemž hlavní roli ztvárňuje stále táž osoba. Arquetteová v roli svobodné matky cenou za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon proměnila poprvé svou nominaci v SAG, které ji nominovalo už šestkrát. "Není to film o nejvýjimečnější osobě na planetě, je o lidských bytostech a přináší na plátno skutečný život," řekla.

SAG sdružuje asi 100.000 herců pracujících v USA. Prestižní herecké sdružení nyní také udělilo dvaaosmdesátileté herečce Debbie Reynoldsové ocenění za celoživotní dílo. Hrdince například romantického muzikálu Zpívání v dešti z roku 1952 či westernu Jak byl dobyt Západ předala cenu její dcera Carrie Fisherová, která se také prosadila jako herečka.