"Očekávaní některých kolegů ale byla ještě vyšší. Návštěvnost určitě ovlivnilo předvánoční období. Návštěva galerie pravděpodobně ustoupila před nakupováním a chystáním Vánoc," uvedla.

Kubišta a díla jeho následovníků předčili i výstavu 170 děl Alfonse Muchy, kterou v roce 2011 vidělo téměř 22.000 lidí. Expozici tehdy zahájil vnuk slavného malíře John Mucha a navštívil ji tenista Ivan Lendl, sběratel Muchových děl. V žebříčku nejnavštěvovanějších počinů galerie tak Zářivý krystal skončil na čtvrtém místě. Nejnavštěvovanější výstavou byla expozice představující díla Jana Zrzavého, kterou na přelomu let 2012 a 2013 vidělo víc než 31.000 lidí.

Podle představitelů ostravské galerie byla výstava Zářivý krystal loni nejvýznamnějším výstavním počinem nejen na území Moravskoslezského kraje, ale i v celé zemi. "Výstavu jsme připravovali ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kurátory po dva roky. Výsledkem byla výstižně a zevrubně pojatá expozice, která důkladně mapovala nejenom tvorbu Bohumila Kubišty, ale také jeho vliv na české umění 20. století s přesahem do současnosti," uvedla Naarová.

Prezentováno bylo 223 uměleckých prací 46 umělců ve všech sálech Domu umění. Z toho bylo přibližně 130 prací Kubištových. Výstava skýtala příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek běžně nepřístupná veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než 36 galerií a veřejných institucí z celé země.

Umělecká hodnota vystavovaných děl byla nevyčíslitelná, teoretická přesahovala miliardu korun. Právě kvůli jedinečnosti a vysoké hodnotě uměleckých děl výstavu provázela mimořádná bezpečnostní opatření. "Od pojištění až po praktické zabezpečení a ostrahu, o podrobnostech z pochopitelných důvodů mluvit nemohu," dodal ředitel krajské galerie Jiří Jůza.