Koncertu aplaudovaly stovky posluchačů, kteří zaplnili prostor pod pódiem i okolní trávníky. Vstup byl zdarma.

Pražští symfonikové se vrátili do Valdštejnské zahrady, kde tradičně jejich sezóny začínaly.

"Filmem zkratka FOK začíná, a to zcela právem. Podle všech historických pramenů se totiž zdá, že prvním zaznamenaným počinem čerstvě vzniklého orchestru se stalo natáčení filmové hudby k burianovskému Hrdinnému kapitánu Korkoránovi - datum premiéry 24. srpna 1934. A pak následovaly hity jako Dívka v modrém, Hej rup!, Svět patří nám, Škola základ života, Tři vejce do skla, U pokladny stál nebo Kristián," podotkl dramaturg FOK Martin Rudovský.

Koncert byl podle ředitele FOKu Daniela Sobotky symbolickým dárkem Pražanům od jejich orchestru a pozvánkou do 80. sezóny. První večer Koncertního jednatelství Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK v narozeninové 80. sezóně bude patřit loňskému rezidenčnímu umělci, houslistovi Ivanu Ženatému. V 16. září zahraje v koncertní síni kostela sv. Šimona a Judy svůj sólový recitál.

Narozeninový galakoncert, na němž vystoupí umělci úzce spojení s nedávnou historií FOK - Pavel Šporcl, Dagmar Pecková, Jiří Stivín a Jiří Bárta, se uskuteční 20. listopadu ve Smetanově síni Obecního domu.

V 80. sezoně vystoupí řada zahraničních hvězd, například hlavní dirigent orchestru Muhai Tang, hlavní hostující dirigent Jac van Steen a dále významný britský dirigent Graeme Jenkins nebo Fin Pietari Inkinen.

Se symfonickým orchestrem ukončí svoji mezinárodní kariéru Serge Baudo, šéfdirigent FOK v letech 2001 až 2006. Francouzský program jeho říjnových koncertů bude reprízou jeho prvního vystoupení s FOK v roce 1959 a zároveň symbolickým rozloučením s orchestrem.

Mezi zahraničními sólisty 80. sezony se objeví houslistky Arabella Steinbacherová a Veronika Eberleová a pianisté Boris Giltburg a Giovanni Bellucci. V komorních řadách se objeví soubory Mala Punica, La Capilla Real de Madrid, Collegium Marianum, Eben trio, La Morra a sopranistku Hanu Blažíkovou s gambistou Petrem Wagnerem.

Narozeninová sezona zavede posluchače do pěti koncertních prostor: vedle Smetanovy síně Obecního domu, kostela sv. Šimona a Judy a Dvořákovy síně Rudolfina to budou Klášter sv. Anežky České a kostel sv. Anny - Pražská křižovatka. Závěrečný koncert sezony 2014/2015 se uskuteční 24. a 25. června příštího roku. V Obecním domě na něm vystoupí barytonista Adam Plachetka s hudbou Richarda Wagnera.