Spolu se zakladatelem akce, houslistou Jaroslavem Svěceným, osm profesionálních hudebníků vyprodanému hledišti nabídlo temperamentně zahranou klasickou hudbu i lidové písně. Nadšení posluchačů vyvolala zejména virtuosní hra cimbalisty Ernesta Šarköziho, který zaujal také svými grimasami i způsobem hry připomínajícím nasazení rockových bubeníků. Mimo jiné zazněly osobité úpravy Brahmsova Uherského tance č. 5, směs ruských cikánských písní, Williamsova hudba k filmu Schindlerův seznam, Piazozolovo La fortezza dei grandi perché nebo Paganiniho Capriccio 24.

"Bach je inspirátorem všech stylů a žánrů, nemohli jsme tedy ani my odolat jeho nabídce, ale udělali jsme to po svém," řekl Svěcený před uvedením Bachova houslového dvojkoncertu, který stejně jako všechny skladby přítomní ocenili bouřlivým potleskem.

Cigánski diabli se v Chodovské tvrzi představili již před třemi lety, kdy festival jejich vystoupení zakončilo.

Festival, který je součástí pražské letní koncertní sezony, letos nabídne ještě trojici koncertů, ve kterých se představí čeští a slovenští interpreti různých hudebních směrů. Po úvodním česko-slovenském koncertním projektu se 22. července v programu s názvem Letní hudební slavnosti představí trumpetista Vladimír Rejlek, harfenistka Zbyňka Šolcová a varhaník Josef Popelka, kteří spolu se Svěceným zahrají hudbu 18. až 20.století. Slavné filmové melodie zazní 23. července v podání Svěceného, klavíristy a skladatele Pavla Větrovce, perkusisty Camila Callera a kontrabasisty Františka Raby zazní například hudba z filmu Schindlerův seznam, Podraz, Růžový panter, Cikáni jdou do nebe nebo Muž a žena.

Závěrečný orchestrální koncert s názvem Ve znamení houslí představí houslistku Julii Svěcenou, která debutovala jako nejmladší sólistka na letošním ročníku festivalu Pražské jaro. Spolu s otcem Jaroslavem za doprovodu komorního orchestru Virtuosi Pragenses uvede slavné instrumentální koncerty Vivaldiho, Bacha, Haydna a Kreislera. Více informací se nachází na www.chodovskatvrz.cz.