Přípravné práce začaly už v roce 2012. Stavební práce přišly na řadu loni na podzim, příprava mobiliáře a instalace exponátů by měly být dokončeny v červnu. Náklady na projekt dosáhnou přibližně 12,5 milionu korun. Převážnou část uhradí peníze z regionálního operačního programu, mimořádnou dotací přispěl jako zřizovatel Kraj Vysočina.

Různě intenzivními změnami projdou všechny muzejní expozice. "U těch novějších to bude jen částečná obměna, jiné budou změněny zcela nebo vzniknou i expozice úplně nové," řekl Malý. Zřejmě nejrazantnější změny se dočkají expozice živé přírody; původní byly v muzeu instalovány už v 60. letech. Nové budou expozice nejstarších a nejnovějších dějin Jihlavska. Návštěvnický komfort zvýší vícejazyčný audioprůvodce a nové propagační materiály.

Oba muzejní domy na Masarykově náměstí jsou dispozičně rozdělené, expozice na sebe v minulosti nenavazovaly a z pohledu návštěvníka podle Malého neměly logiku. Nově vzniknou dva samostatné okruhy, první zaměřený na historii, druhý na přírodu. Prostor pro nové expozice vznikl díky vyklizení sbírkových předmětů z bývalých skladů do nového depozitáře. Zcela novou expozicí bude také lapidárium v přízemí jedné z budov.

Řada exponátů bude mít interaktivní charakter. "V jedné z místností budou moci návštěvníci pod mikroskopem například pozorovat přírodní exponáty, v další přírodní expozici jim průzor do mraveniště umožní pozorovat mravence v různých vývojových stádiích," řekl Malý.

Zcela nový prostor určený převážně k výstavám najdou návštěvníci v nejvyšším patře muzea. První akcí v něm bude podzimní putovní výstava Poklady Vysočiny. "Výhledově zde budou větší a dlouhodobější výstavní projekty, které jsme dosud vůbec nemohli dělat," doplnil Malý.