Podle Saudkovy rodiny média spekulují, že Saudkovi příbuzní prohráli soudní spor s majitelem komiksu Muriel a andělé. "Není nám znám jediný soudní spor, který by rodina vedla ve věci ochrany práv Káji Saudka ve vztahu k jeho dílu. Tudíž žádný spor rodina ani nemohla prohrát," uvedli Saudkovi prostřednictvím advokáta Nielsena. Popřeli rovněž, že by Kája Saudek komiks prodal, daroval či zastavil. "Taková tvrzení jsou zcela nepodložená a považujeme je za naprosto nepravdivá," sdělili.

Podle policie originál komiksu krátce po svém vzniku na konci 70. let minulého století zmizel, možná byl dokonce ukraden, a objevil se až nyní. "V obavě, aby nezmizel na další desítky let neznámo kde, provedli kriminalisté jeho zajištění," sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Odborník na komiks a autor doslovu k letošnímu vydání Muriel a andělé Tomáš Prokůpek řekl ČTK, že majitel originálů se objevil před dvěma lety, ale album od té doby ještě asi nejméně jednou majitele změnilo. Originály měl Prokůpek v ruce, podle něj jsou pravé. Jaká byla jejich historie během uplynulých 40 let, ale neví.

Komiks Muriel a andělé měl být za několik dní dán do aukce s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun. Pokud by se nenašel zájemce o celý komplet 131 stran, měl být soubor rozprodáván po jednotlivých listech. Trestní oznámení, které prodeji zabránilo, podala podle majitele aukční síně Jiřího Rybáře Saudkova rodina. Sám Saudek je již osm let v komatu.

Příbuzní Káji Saudka zatím oficiálně nepotvrdili, že za oznámením stojí oni, ale v dnešním prohlášení oznámili, že chtějí zabránit prodeji. "Rodina rozhodně hodlá zabránit definitivnímu zničení komiksu, k čemuž by v případě rozprodeje díla po částech nesporně došlo ještě předtím, než bude mít možnost prokázat svá práva před soudem," uvedli. Kriminalisté nyní chtějí vyhledat všechny vlastníky souboru kreseb, aby se vyjasnil jejich pohyb.

Osud stěžejního díla historie českého komiksu byl pohnutý již od počátku. Po otištění ukázky komiksu, k němuž napsal scénář Miloš Macourek, v Mladém světě v roce 1969 a plánech na vydání celého díla se záměr kvůli postupující normalizaci neuskutečnil. Mimo jiné proto, že Saudkův kresebný styl příliš odkazoval k zapovězené Americe.

Šance vydat celé album ožila po roce 1989, píše se v doslovu k aktuálnímu vydání. Zachovaly se však jen tiskové podklady, navíc bez obálky. Saudek nakreslil novou obálku, nakladatelství Comet, které tehdy vydání připravovalo, ji ale ztratilo. Nakladatel ztratil i úvodní sekvenci titulkových kreseb a knize uškodil i nekvalitní tisk. Comet také zničil originální tiskové podklady. Až po nedávném objevení originálů komiksu bylo možné připravit nynější kompletní a technicky lépe zpracované vydání.