Vedení divadla toto představení vybralo především proto, aby s operou seznámilo veřejnost. Nepatří k často uváděným titulům. V Ostravě měla premiéru koncem loňského roku. V Česku to bylo teprve sedmé nastudování od světové premiéry v roce 1959.

"Kromě Ostravy byla Mirandolina na našem území inscenovaná naposledy před 23 lety v Plzni. Přitom ve světě se objevuje v poslední době čím dál častěji. V Ostravě je uváděna poprvé. Martinů pro mě přestavuje jednu z klíčových osobností hudebního divadla druhé třetiny 20. století," vysvětlil výběr ředitel divadla Jiří Nekvasil.

NDM uvádí Mirandolinu v hudebním nastudování Marka Ivanoviče, režii Jiřího Nekvasila a v kostýmech Simony Rybákové. V hlavních rolích vystoupí Agnieszka Bocheneková-Osiecká, Aleš Briscein, Josef Moravec, Martin Gurbaľ, Eva Dřízgová-Jirušová a další.

Martinů miloval Itálii, kterou poznal už ve 20. letech při zájezdu s Českou filharmonií. Tehdy navštívil i Florencii, kde se odehrává komedie Carla Goldoniho Hostinská. A právě pro tuto předlohu se Martinů rozhodl na konci roku 1953. Libreto si vytvořil sám úpravou italského originálu hry. Operu složil za svého dvouletého pobytu v Nice ve Francii.

Myšlenka projektu Rok české hudby vznikla již v roce 1924. Letopočty zakončené čtyřkou jsou od té doby tradičně vnímány nejen v Česku, ale i v zahraničí jako takzvané roky české hudby. Záštitu nad nadcházejícím projektem převzali dirigent sir Simon Rattle a jeho manželka Magdalena Kožená.

Rok české hudby zakončí galakoncert světových sólistů s českými profesionálními orchestry v pražské O2 areně 17. prosince. Koncert připravuje Asociace hudebních festivalů ČR a Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR. V rámci programu "Rok české hudby 2014" se ale uskuteční zatím zhruba dalších 800 akcí, z toho 300 v zahraničí.