Oskar Beneš podle spisu přijal od neznámé osoby zakázku k zavraždění muže v roce 1993. Jan Melichar pak předal Josefovi Severovi a Stanislavu Procházkovi střelnou zbraň, výbušninu a fotografii poškozeného. Za provedení činu také dostali jako odměnu každý 100.000 korun. Vražda se stala 21. listopadu v Hadovité ulici, kde byl tehdy dvaatřicetiletý muž zavražděn v zaparkovaném autě. Procházka ho podle spisu zasáhl 18 výstřely ze samopalu typu škorpion.

Jeden ze svědků dnes vypovídal o tom, že znal Vrbu, Mrázka i dalšího významného člena podsvětí Antonína Bělu, který byl rivalem Mrázka. Oba také byli později zabiti. Běla v roce 1996, Mrázek o deset let později.

Běla podle svědka poslal Vrbu k Mrázkovi, aby od něj vymáhal vymyšlený dluh. "Říkal jsem si, že to je Vrbův konec, to si Mrázek nenechá líbit," uvedl devětapadesátiletý muž.

Okruh lidí, kteří chtěli Vrbovu smrt, ale zřejmě byl mnohem větší. Jeho vražda prý ani příliš nepřekvapila. "Vzhledem k tomu, že připravoval lidi o majetek, tak se to dalo předpokládat. Byla to tenkrát obrovská aféra," dodal svědek, v jehož vypůjčeném autě Vrba zemřel. Při jeho výpovědi před soudem padala v souvislosti s děním v 90. letech i jména dalších známých podnikatelů jako třeba příbramského Jaroslava Starky nebo Tomáše Pitra.

To, že se Vrba bál, potvrdila i jedna z jeho tehdejších dívek. Prý doma nechodil k oknům nebo ji nechal zatahovat záclony. Další ze svědků před soudem prohlásil, že jeden z obviněných o vraždě vyprávěl v opilosti v hospodě.

Soud bude v pátek pokračovat výslechy soudních znalců. Pak podle všeho bude odročen, protože dnes několik svědků nepřišlo a státní zástupce či advokáti je chtějí vyslechnout. Jedním z nich je třeba Starka.

Pražští kriminalisté v 90. letech případ odložili po roce a půl vyšetřování, protože tehdy nezjistili skutečnosti, které by je opravňovali někoho obvinit. Kauzu loni znovu otevřel speciální policejní tým Tempus, který čtveřici podezřelých zatkl jen měsíc před promlčením vraždy. Muži jsou stíháni na svobodě.