"Dne 22. 10. 2014 byla ve věci privatizace menšinového podílu ve společnosti OKD z roku 2004 podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 obžaloba na tři osoby," uvedl Černý. Znalce viní státní zastupitelství z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest. Další dva muži se podle obžaloby dopustili trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Mohou skončit ve vězení až na osm let.

Fond národního majetku měl ve společnosti OKD zhruba 46procentní podíl. Média už dříve uvedla, že znalec Rudolf Doucha ze společnosti Vox consult vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Fond následně podíl prodal za 4,1 miliardy. Muž ale podle květnového vyjádření protikorupční policie při svém hodnocení zcela pominul některé složky majetku dolů. Doucha vinu odmítl.

Podle deníku Právo dalšími dvěma obviněnými v kauze byli Pavel Kuta a Jan Škurka, kteří údajně připravovali smlouvu o prodeji státního podílu firmě Karbon Invest, přičemž vycházeli z Douchova znaleckého posudku.

Prodej akcií OKD skupině Karbon Invest schválila v září 2004 vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse. Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), na kterého podal předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura v dubnu trestní oznámení. Podle něj byl Sobotka zodpovědný za realizaci prodeje a mohl svým postupem poškodit Česko. Transakce podle něj působí tak, že se Sobotka i další členové vlády mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD, "neboli co největší ztrátu a škodu pro stát". Předseda vlády kritiku už dříve odmítl a iniciativu Úsvitu označil za politickou exhibici.

Podle dubnových informací Mladé fronty Dnes začala privatizaci OKD vyšetřovat v roce 2005 Evropská komise, a to kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká. Stát tak údajně poskytl kupci, tedy firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla podle deníku komise a pak i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy asi 2,5krát více, než byla cena prodejní.

ktp ado rot