Sekretariát tribunálu podle mluvčí neobdržel žádné nové lékařské zprávy týkající se zdravotního stavu srbského politika, kterému prý lékaři objevili metastázy v játrech. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) nicméně dostal dopis od srbského vicepremiéra Rasima Ljajiče, který je pověřený spoluprací s Haagem. Rovněž srbský konzul v Haagu oznámil, že by chtěl srbské vězně navštívit.

Ljajić žádá informace o zdravotním stavu Vojislava Šeselje i dalšího vězně, bývalého vůdce chorvatských Srbů Gorana Hadžiče, který utrpěl minulý týden ve čtvrtek a v pátek dva srdeční záchvaty.

"Srbsko je připraveno poslat do Haagu lékaře, které si Šešelj a Hadžić vyberou, jestliže si to budou přát. Návštěva lékaře na základě výběru vězně potřebuje ale souhlas sekretariátu tribunálu," uvedl srbský vicepremiér. Zoran Krasić, šéf Šešeljova právního týmu, žádá již několik let o to, aby byl srbský politik propuštěn na svobodu a byla mu umožněna domácí léčba.

Šešelj se tribunálu přihlásil sám již před 11 lety, verdikt v jeho případu ale dosud nepadl. K rozsudku mělo dojít již loni v říjnu, tribunál ho ale odložil kvůli vyloučení dánského soudce Frederika Harhoffa z procesu. Důvodem se stal kritický dopis vůči ICTY, který napsal a který zpochybnil jeho nestrannost. Proces s Šešeljem je tak nyní v právnické slepé uličce. Stále se neví, zda bude vynesen rozsudek, nebo zda bude předtím dočasně podmínečně propuštěn s ohledem na jeho špatné zdraví a dlouhou dobu, kterou strávil ve vazbě.

Goran Hadžić byl po sedmi letech na útěku dopaden v červenci 2011 a vzápětí vydán do Haagu. Obžaloba mu klade za vinu mimo jiné zločiny proti lidskosti a porušování norem a zvyklostí vedení války v Chorvatsku v letech 1991 až 1993.