"Stát Kalifornie nedovolí školám, aby případy znásilnění zametaly pod koberec," prohlásil demokratický senátor Kevin de Leon, který zmíněný zákon předložil. Senát Kalifornie normu minulý týden ve čtvrtek jednomyslně přijal a guvernér Jerry Brown již oznámil, že ji podepsal.

Zákon je reakcí na kritiku toho, jak vysoké školy přistupují k případům údajného znásilnění. Dosavadní princip "ne znamená ne" prý totiž nahrával násilníkům.

"Máme zde přetrvávající představu, že když nejde o nějaké velké násilí, tak se to vlastně nepočítá," prohlásila Sofie Karaseková z Kalifornské univerzity v Berkley. Dodala, že norma by mohla změnit pohled na znásilnění.

Kritici naopak varují, že nový zákon nebezpečně rozšiřuje definici násilí a že posílá univerzity do temných a nepřátelských právních vod. Jedním z hlasitých kritiků je Národní koalice mužů, která zákon považuje za nenávistný, neboť podle ní poskytuje prostor pro falešná obvinění, bude stát stovky milionů dolarů na žalobách a povede k likvidaci nevinných životů.

Zákonodárci mimo jiné stanovili, že souhlas musí být sice jasný, může být ale i neverbální, pokud je jeho význam očividný. Mlčení ale za souhlas považováno není. Navíc lidé pod vlivem alkoholu či drog, v bezvědomí či spící souhlas udělit nemohou.

Portál mercurynews.com poznamenal, že princip souhlasu se sexuální aktivitou byl ještě před dvaceti lety považován za směšný, neboť komici v pořadu Saturday Night Live parodovali vnitřní předpisy jisté vysoké školy v Ohiu. Ta v roce 1993 ve školním řádu zakotvila, že pro každý stupeň sexuální aktivity musí být verbální a vzájemný souhlas.