Index aténské burzy ASE klesl po zprávě o neúspěchu volby vládního kandidáta v parlamentu o 11,1 procenta na 758 bodů, což znamená jednu z nejhlubších ztrát v tomto roce. Za celý prosinec oslabuje o více než 20 procent a od počátku roku ztrácí přes 34 procent.

Řecký parlament dnes ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta. Zemi tak čekají zřejmě na přelomu ledna a února předčasné parlamentní volby.

Poslední průzkumy potvrzují náskok opoziční levicové formace SYRIZA, která odmítá úsporná opatření vymáhaná zahraničními věřiteli. To by mohlo ohrozit finanční stabilizaci Řecka, které se díky dvěma mezinárodním záchranným programům v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč) vymaňuje z těžké dluhové krize.

Výrazně také rostly výnosy řeckých státních dluhopisů, které odrážejí náklady státu na nové úvěry. Výnos desetileté řecké obligace na sekundárním trhu se vyhoupl nad devět procent. Naopak výnos desetiletých německých dluhopisů, k nimž se investoři uchylují v dobách nejistoty, klesl na rekordní minimum 0,564 procenta, uvedla agentura Reuters.

Pokles řeckých akcií sráží i západoevropské akciové trhy. Jejich přední index FTSEurofirst 300 kolem poledne ztrácel 0,4 procenta a oslabovaly zejména akcie v Miláně a Madridu. Madridský index IBEX ztrácel téměř dvě procenta a milánský FTSE MIB oslaboval o 2,3 procenta. Investoři se bojí, že vítězství SYRIZY by povzbudilo podobná hnutí ve Španělsku a Itálii.