Pokud se index nachází v kladných číslech, signalizuje meziroční růst spotřebitelských výdajů. Nejistota spojená s geopolitickým napětím sice vedla k poklesu dílčího indexu ekonomických očekávání, zatím však nepoškodila hodnocení budoucích příjmů ani ochotu spotřebitelů utrácet. GfK nicméně varuje, že prohloubení krizí na Ukrajině či na Blízkém východě by mohlo spotřebitelské výdaje podkopat.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 procenta klesl.

Německou ekonomiku zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad má rovněž ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.

Podmínky na německém trhu práce nicméně zůstávají příznivé. Spolkový úřad práce dnes uvedl, že počet nezaměstnaných v Německu v listopadu opět klesl a míra nezaměstnanosti sestoupila na rekordní minimum 6,6 procenta.